1000e lid NAPA in zonnetje gezet

Afbeelding voor 1000e lid NAPA in zonnetje gezet

In september verwelkomde NAPA haar duizendste lid Eva van der Zee. Reden voor een werkbezoek en een attentie van de NAPA. Met een bloemetje en goodiebag ging ik naar Ortius in Amersfoort.

Eva is in opleiding gegaan bij de Ortius in het deelspecialisme revalidatiegeneeskunde. Ortius is een revalidatiekliniek gespecialiseerd in de behandeling van complexe chronische pijn of pijnvermoeidheidsklachten. Binnen Ortius werken twee revalidatieartsen en deze leiden twee PA’s op. Ik stelde een aantal vragen aan Eva en haar opleider en revalidatiearts Menno Pont.

Waarom ben je in opleiding tot PA gegaan?

Ik ben een aantal jaar werkzaam geweest als fysiotherapeute bij het behandelcentrum DBC en op een gegeven moment wilde ik meer verdieping. Toen ben ik verder gaan kijken wat de mogelijkheden zijn. Ik was al bij DBC werkzaam en van daaruit is Ortius opgericht. Ortius staat voor positieve revalidatie en dat sluit goed aan bij mijn eerdere werkervaring en mijn dansopleiding. Bij de oprichting van Ortius is gelijk gedacht aan het opleiden van PA’s die samen met de revalidatieartsen de zorg gaan verlenen. Zodoende kwam ik in opleiding.

Vraag aan Menno: waarom PA’s opleiden?

Ik heb veel ervaring met het opleiden van PA’s. Eerst binnen Reade in Amsterdam en bij de oprichting van Ortius was het vanzelfsprekend dat iedere revalidatiearts een PA gaat opleiden. Ik merk dat jaren geleden veel koudwatervrees was bij collega’s of het kan. Je leert als arts heel lang om je vak uit te kunnen oefenen en het is moeilijk om te geloven dat een PA in drie jaar hetzelfde zou kunnen leren. Dat lijkt onmogelijk, maar in de praktijk blijkt dat de opleiding gedegen in elkaar steekt en dat je als revalidatiearts de PA goed kunt opleiden op de werkplek. Bij goede samenwerkingsafspraken kan de PA  uiteindelijk veel medische- en organisatorische taken overnemen. Bij ons worden PA’s lid van de medische staf.

Nu merk ik dat collega’s die in het begin terughoudend waren, inmiddels inzien dat het nuttig is om met PA’s te werken. PA’s zijn aanpakkers. Dit is tevens een oplossing voor een tekort aan revalidatieartsen.

Ik vraag aan Eva wat haar het meeste inspireert in haar werk?

Ik ben benieuwd in wat de mensen beweegt zodat ik verder kan kijken dan de behandeling an sich. De innerlijke motivatie van de patiënt is van groot belang om uiteindelijk beter resultaat te behalen. En daar ga ik naar op zoek. Dat past bij de ideologie en werkwijze van Ortius.

En aan Menno vraag ik waarom de keuze op Eva is gevallen?

We willen dat PA’s binnen Ortius als artsen werken, maar ook oog hebben voor andere zaken die er bij komen kijken, zoals de organisatorische, wetenschappelijke en inhoudelijke kanten van het vak. Eva is uitgekozen met oog op de doorontwikkeling van de organisatie. Ze heeft een brede kijk op zaken en daar waren wij naar op zoek.

Interview en foto door Milena Babovic

Word lid van NAPA

NAPA is dé beroepsvereniging van en voor alle (aankomende) physician assistants in Nederland.

  • Vertegenwoordiging van de PA

  • Delen van kennis en ervaring met vakgenoten

  • Korting op het Jaarcongres PA Invest

  • .. En nog meer