15 jaar NAPA

Afbeelding voor 15 jaar NAPA

In 2004 kwam een groep van 12 enthousiaste PA’s (in opleiding) bijeen met een gezamenlijk doel om een beroepsvereniging op te richten. De beroepsgroep telde toen ook niet veel meer PA’s (i.o). Er was wettelijk nog niets geregeld voor de PA’s. ‘De eerste vergaderingen gingen over de oprichtingsakte en de hoogte van de contributie, de begroting maakten we op een bierviltje’, vertelt Quinten van den Driesschen als een van de oprichters.

Met steun van de American Academy of Pas (AAPA) en de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) kon NAPA op 13 december 2004 in Utrecht opgericht worden. De eerste jaren had NAPA het niet zo breed en werden creatieve manieren bedacht om geld te besparen. Samen op een kamer overnachten of bumperkleven bij het verlaten van de vergaringen, zijn wat voorbeelden.

Tijdens de eerste vergaderingen zijn de volgende speerpunten op een flipover geschetst: een beroepsprofiel, kwaliteitsregister, tuchtrecht, BIG registratie, voorschrijfbevoegdheid, declaratierecht, gesprekspartner voor het hele werkveld, landelijk symposium, een website etc.

Van den Driessen concludeert trots dat het allemaal is gerealiseerd: ‘Het was teamwork van vrijwilligers met dag en nacht inzet en bereikbaarheid’.

En 15 jaar later kunnen we met 1400 leden trots terugblikken op de ontwikkeling die de beroepsgroep èn de vereniging samen hebben doorgemaakt.

Alle PA’s, van harte gefeliciteerd!

Foto: 1e ledenvergadering april 2005 ( rechtsboven) en Invest 2019 (onder)

Reacties

 1. Caroline Gjaltema 12 dec

  15 Jaar geleden dus al een beroepsgroep met visie! En een resultaat op super trots op te zijn!Chapeau!

 2. Caroline Gjaltema 12 dec

  15 Jaar geleden dus al een beroepsgroep met visie! En een resultaat op super trots op te zijn!Chapeau!

 3. Caroline Gjaltema 12 dec

  15 Jaar geleden dus al een beroepsgroep met visie! En een resultaat op super trots op te zijn!Chapeau!

Word lid van NAPA

NAPA is dé beroepsvereniging van en voor alle (aankomende) physician assistants in Nederland.

 • Vertegenwoordiging van de PA

 • Delen van kennis en ervaring met vakgenoten

 • Korting op het Jaarcongres PA Invest

 • .. En nog meer