Wat doet een Physician Assistant in de huisartsenzorg

Stichting KOH heeft in samenwerking met de Stuurgroep taakherschikking een aantal informatiematerialen over de physician assistant (PA) en verpleegkundig specialist(VS) in de huisartsenzorg ontwikkeld. Deze materialen geven de mogelijkheden van deze beroepen in de huisartsenzorg weer.

Vorige maand verscheen ook de infographic “Wat doen de VS & PA in de huisartsenzorg?” van Stichting KOH.

Maaike Benjamins, voorzitter van de vakgroep huisartsenzorg bij de NAPA geeft aan: “Een PA in de huisartsenpraktijk kan taken van een huisarts overnemen. We hebben generalistische spreekuren conform de standaarden van het Nederland huisartsengenootschap waar elke huisarts mee werkt. En sommige PA’s hebben een aantal uitzonderingen, die zien bepaalde groepen niet bijvoorbeeld kinderen onder de 3 maanden. Maar er zijn ook PA’s die daadwerkelijk alles doen”. De verschillen tussen PA’s in de huisartsenpraktijken zijn klein. Het is een beetje afhankelijk van wat huisarts wil en wat de PA kan en wat de achtergrond van de PA is. Het voordeel van een PA in een praktijk is volgens Benjamins voornamelijk de taakverlichting bij huisartsen. “Wij kunnen gewoon zijn spreekuren overnemen, de huisarts krijgt dan ruimte voor andere taken of bijvoorbeeld complexere patiënten. Een huisarts kan ook een waarnemer laten komen, maar een PA is een vast gezicht in de praktijk.”

U vindt de infographic hieronder:

2019-03-06-PAVS_Huisartsenzorg_infographic-en-tekst-KOH
.

Ook de informatie met het overzicht van werkzaamheden van VS & PA is digitaal beschikbaar

Overzicht VS&PA (1)
.

Meer informatie over taakherschikking in huisartsenzorg is te vinden op de website van Stichting KOH

1 Reactie

  1. loes lievens

    Beste NAPA-leden,

    Ik zou graag in contact komen met collega’s die daadwerkelijk werkzaam zijn binnen de huisartsenzorg/praktijk, kan dat via deze weg?

    Groet Loes Lievens PA

Uw reactie

Velden voorzien van een * zijn verplicht

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de NAPA.

Contact opnemen?