Vraag van de maand ‘Hoe breng ik de kosten en baten van PA (huisartsenzorg) in kaart? ‘

In principe komen ze vragen over de kosten en baten van het opleiden van een PA aan bod  tijdens een oriënterend gesprek met de opleiding. Soms krijgt NAPA deze vragen, vooral van PA’s die in een huisartspraktijk aan de slag gaan. Hieronder is een voorbeeld voor de huisartsenzorg uitgewerkt.

1. Wat worden de taken van de PA?

De PA werkt in de volle breedte van de huisartsenzorg. De voornaamste taken zijn het huisartsenspreekuur, visites, ingrepen, waarbij er een afbakening in complexiteit wordt aangehouden die veranderd in de loop van je opleiding en verdere ontwikkeling na afstuderen.

2. Wat zijn de opleidingskosten?

De opleidingskosten staan op de website van Hogeschool Arnhem en Nijmegen per opleidingsjaar vermeld.  Op de website van de Hogescholen staat meer nuttige informatie:

3. Wat levert de PA ‘facturabel’ op?

Wat een PA oplevert hangt af van de productie die de PA maakt. Na opleiding verdient de PA zich volledig terug obv consulten, visites en ingrepen. Tijdens de opleiding is dat aantal in het begin beperkt, zeg ongeveer 10 consulten per dag in het eerste jaar en 20 consulten per dag in het 2e jaar.

4. Hoe moet een PA in opleiding worden ingeschaald voor en na de opleiding?

Er is geen correcte functieschaal op dit moment. Die van de LHV voldoet niet en die wordt dit jaar aangepast. Vaak verdienen PA’s in opleiding schaal 9, na opleiding schaal 10 of 11. Dit wordt door de PA en de huisarts bepaald.

Binnen ziekenhuizen worden PA’s in opleiding in schaal 55 of 60 ingeschaald.

5. Wat moet de praktijk investeren?

Dat hangt af van de hoogte van de toegekende extra subsidie (er is een extra stimuleringssubsidie aan huisartsen verleend in 2018 en 2019) en het salaris dat de PA in opleiding verdient.

6. Moet de student zelf ook een deel investeren?

Dat hangt er van af. Meestal vergoedt de werkgever alle opleidingskosten.

7. Is er nog plek om opgeleid te worden in 2019?

Zie onder vacatures voor beschikbare opleidingsplaatsen in 2019.

 

Uw reactie

Velden voorzien van een * zijn verplicht

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de NAPA.

Contact opnemen?