Physician assistant als schakel tussen huisarts en specialist

Afbeelding voor Physician assistant als schakel tussen huisarts en specialist

Dit artikel verscheen op 21 januari 2022 op Arts & Auto.

Met ‘Mijn Kliniek’ biedt physician assistant Paula de Ruiter anderhalvelijnszorg voor patiënten met vaatklachten. Dat scheelt doorverwijzingen en kosten. Aanvankelijk werkt Paula de Ruiter (40) als verpleegkundige in Haaglanden Medisch Centrum (HMC), maar haar drang om te willen weten ‘waarom we doen wat we doen’, zorgt ervoor dat ze opnieuw de studieboeken induikt. Ze volgt de opleiding tot physician assistant (PA) op de afdeling vaatchirurgie. Niet met als doel zelfstandig ondernemer te worden, maar daar komt het uiteindelijk wel van. “De druk op de vaatpoli was al enorm hoog en kijkend naar de toekomst komen er alleen maar meer patiënten met vaatlijden”, schetst De Ruiter de aanleiding. “Het was dus wel duidelijk dat we vanuit het ziekenhuis zorg moesten verplaatsen, en dat kan ook: diagnostiek en laagcomplexe behandelingen kunnen buiten het ziekenhuis plaatsvinden. Er zou een tussenlaag moeten komen, bedachten we, een schakel tussen huisarts en specialist.”

De Ruiter wórdt die schakel. “Een verbindende rol past wel bij mij. Sowieso denk ik dat physician assistants en ook verpleegkundig specialisten (VS) zeer geschikt zijn voor zo’n rol. Dat ze nóg meer van waarde zijn als ze hun kennis en kunde voor een hele regio inzetten. Ik denk ook dat velen dat wel zouden willen, het zijn mensen met een enorme drive, maar je moet wel de ruimte krijgen.” De Ruiter prijst zich gelukkig dat zij die ruimte krijgt; in samenwerking met verschillende vaatchirurgen in de regio den haag en een aantal vaatlaboranten.“ “Ik ben begonnen met een spreekuur op zaterdagochtend, in een achterkamertje bij een huisarts. We wilden het eerst uitproberen. Kijken of het werkt. Hoe het werkt.”

Coulanceregeling

Dat het verwijzingen naar het ziekenhuis scheelt, is al snel duidelijk. Onduidelijk is hoe de financiering geregeld moet worden. De oplossing hiervoor is dat De Ruiter in 2018 – in overleg met het ziekenhuis – officieel een eigen kliniek begint: Mijn Kliniek. “Wel met goede samenwerkingsafspraken met de medisch specialisten en huisartspraktijken in de regio Den Haag.”

Ze werkt nog zonder contracten met zorgverzekeraars. “Dat is de volgende stap.” Voorlopig hanteert ze een coulanceregeling: ze brengt het ziekenhuistarief in rekening, maar patiënten betalen alleen het bedrag dat hun zorgverzekeraar vergoed. “Dat kan, omdat wij 30 procent minder kosten maken dan het ziekenhuis voor dezelfde zorg.” De besparing voor patiënt en zorgverzekeraar is uiteindelijk nog groter. “Een gemiddeld zorgtraject voor een patiënt met vaatklachten duurt al gauw enkele weken tot maanden, met vaak meerdere ziekenhuisbezoeken. Wij doen uitgebreid vaatonderzoek en maken op basis daarvan direct een plan, waardoor de patiënt binnen 30 minuten weet waar die aan toe is. In 90 procent van de gevallen hoeft iemand helemaal niet naar het ziekenhuis.”

Inmiddels houdt De Ruiter, samen met verschillende vaatlaboranten uit het ziekenhuis, spreekuren in zeven huisartspraktijken in de regio, maar ze wil meer. “Dan moet er wel echt een PA of VS bij- komen. Helemaal omdat we ons, naast diagnostiek en behandeling van spataders, etalagebenen en vaatvernauwingen, ook op cardiovasculair risicomanagement gaan richten. Ik wil een stevige anderhalvelijnspoot neerzetten op het gebied van hart- en vaatzieken, de kwaliteit van deze zorg naar een hoger niveau brengen. Uiteindelijk door heel Nederland, met een prominente rol voor de physician assistant en verpleegkundig specialist.”

Word lid van NAPA

NAPA is dé beroepsvereniging van en voor alle (aankomende) physician assistants in Nederland.

  • Vertegenwoordiging van de PA

  • Delen van kennis en ervaring met vakgenoten

  • Korting op het Jaarcongres PA Invest

  • .. En nog meer