Bas Leeuwenburg is de winnaar van de NAPA wetenschapsaward 2022

Afbeelding voor Bas Leeuwenburg is de winnaar van de NAPA wetenschapsaward 2022

Ieder jaar nomineren vijf hogescholen de beste scriptie voor de NAPA wetenschapsaward. Een onafhankelijke jury kiest op basis van een aantal criteria de beste scriptie van het jaar. Dit jaar heeft Bas Leeuwenburg, afgestudeerd aan de HAN in Nijmegen de scriptieprijs gewonnen met zijn onderzoek naar ‘Antifibrinolytica bij een aneurysmale subarachnoïdale bloeding ter preventie van een pre-procedurele recidiefbloeding’.

Niels Jongejan, lid van de commissie Opleiding & Wetenschap en Milena Babovic, NAPA directeur, verrasten Bas op zijn werk in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en reikte hem de wetenschapsaward uit.

Het onderzoek van Bas richtte zich op de antifibrinolytica bij een aneurysmale subarachnoïdale bloeding ter preventie van een pre-procedurele recidiefbloeding. Recidiefbloedingen bij een aneurysmale subarachnoïdale bloeding gaan gepaard met een hoge mortaliteit en morbiditeit. Antifibrinolytica zoals tranexaminezuur en epsilon-aminocapronzuur zouden de kans op een recidiefbloeding kunnen verkleinen. Om het effect van antifibrinolytica bij een aneurysmale subarachnoïdale bloeding ter preventie van een pre-procedurele recidiefbloeding te bepalen is een systematische literatuurstudie verricht. Naast het effect van antifibrinolytica op recidiefbloedingen is tevens onderzocht was het effect van deze middelen is op de functionele uitkomst.
Uit de resultaten van de systematische literatuurstudie is gebleken dat antifibrinolytica pre-procedureel ongeacht het ontstaan van een recidiefbloeding geen positief effect heeft op de functionele uitkomst. Antifibrinolytica pre-procedureel bij een aneurysmale subarachnoïdale bloeding lijkt derhalve irrelevant te zijn.

Bekijk hier de video van de uitreiking

5 genomineerden

Tijdens PA Invest hebben 5 kandidaten een pitch over hun afstudeeronderzoek aan collega’s gepresenteerd. De genomineerden waren:

  • Jolanda van der Wilt- Schouten, Hogeschool Rotterdam. Epidurale analgesie: Intermitterend of continu toedienen?
  • Yves Rombout, Hogeschool Utrecht. Diagnostische waarde van D-Dimeer in uitsluiten van acute aorta dissectie.
  • Maud Voesten, Hanze Hogeschool. Voorspellende factoren voor een verlengde opnameduur bij colorectale chirurgische ERAS-patiënten.
  • Judith Wetzer, Inholland Amsterdam. Diagnostische accuratesse van zelfcontrole naar huidkanker door patiënten met niet-melanoomkamer in de voorgeschiedenis in vergelijking met huidcontrole door dermatoloog of physician assistant.
  • Bas Leeuwenburg, HAN Nijmegen. Antifibrinolytica bij een aneurysmale subarachnoïdale bloeding ter preventie van een pre-procedurele recidiefbloeding.

Word lid van NAPA

NAPA is dé beroepsvereniging van en voor alle (aankomende) physician assistants in Nederland.

  • Vertegenwoordiging van de PA

  • Delen van kennis en ervaring met vakgenoten

  • Korting op het Jaarcongres PA Invest

  • .. En nog meer