BIG-nummers per 1 april verplicht zichtbaar

Afbeelding voor BIG-nummers per 1 april verplicht zichtbaar

Door een wijziging in de Wet BIG moeten de BIG-nummers van alle BIG-geregistreerde zorgverleners per 1 april 2019 actief bekend worden gemaakt. Hierdoor wordt het voor patiënten makkelijker om te controleren of een zorgverlener in het BIG-register staat ingeschreven. Dit geldt ook voor physician assistants (PA). 

Wat betekent dit voor PA’s?
U moet ervoor zorgen dat iedereen vanaf 1 april, of zo snel als mogelijk, het BIG-nummer makkelijk en snel kan vinden. Zorgverleners die zich niet actief naar buiten presenteren of worden gepresenteerd, zijn niet verplicht dit per 1 april te gaan doen. Wel moeten zij ervoor zorgen dat zij het nummer beschikbaar hebben, zodat zij deze kunnen verstrekken als er naar gevraagd wordt.

Waar moet het nummer bekend gemaakt worden?
Het BIG-nummer moet worden vermeld op plekken waar de naam en het beroep van een BIG- geregistreerde bekend worden gemaakt. De wet gaat uit van in ieder geval de onderstaande plekken:

1. websites en andere digitale media

2. briefpapier en e-mailondertekening

3. facturen

4. in wachtkamers

Denk bijvoorbeeld aan de website, waarop het team staat. In wachtkamers kan gedacht worden aan het wachtkamerscherm, waarop de medewerkers voorgesteld worden. Bij e-mail ondertekening gaat het om e-mails die een PA vanuit zijn of haar beroep stuurt.

Zo snel mogelijk
Per 1 april 2019, of zo snel mogelijk daarna, moeten BIG-geregistreerden en hun werkgevers voldoen aan de verplichting. Het vermelden van het BIG-nummer op kleine websites, in de (automatische) e-mail ondertekening, op de badge en op social media zal meestal eenvoudig en direct kunnen. Het aanpassen van facturen en grote websites kan meer tijd in beslag nemen.

Bestaande voorraad briefpapier eerst opmaken
Wanneer BIG-geregistreerden en/of hun werkgevers nog niet kunnen voldoen per 1 april, moeten zij een plan hebben om op de kortst mogelijke termijn wel te voldoen aan de verplichting. Voor bedrukt briefpapier geldt dat bestaande voorraden briefpapier eerst mogen worden opgebruikt.

Toezicht IGJ
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaat hier toezicht op houden.

Meer informatie vindt u op CIBG website

Reacties

Word lid van NAPA

NAPA is dé beroepsvereniging van en voor alle (aankomende) physician assistants in Nederland.

  • Vertegenwoordiging van de PA

  • Delen van kennis en ervaring met vakgenoten

  • Korting op het Jaarcongres PA Invest

  • .. En nog meer