Consensusdocument taakherschikking kindergeneeskunde getekend

Afbeelding voor Consensusdocument taakherschikking kindergeneeskunde getekend

Foto (van links naar rechts): Irma de Hoop (V&VN VS), Marjolein Landman ((V&VN VS), Evelyne Kulk(NAPA), Mariël Verwaal(V&VN VS), Károly Illy (NVK), Bert Speijer(NAPA), Ron van Beek (NVK)

Donderdag 4 februari jl. hebben de NVK, V&VN VS en NAPA hun handtekening gezet onder het ‘Consensusdocument taakherschikking physician assistants en/of verpleegkundig specialisten in de kindergeneeskunde’.

In het consensusdocument worden handvatten aangereikt hoe je op een verantwoorde manier taken kunt herschikken van een kinderarts aan een physician assistant (PA) of verpleegkundig specialist (VS). In het document wordt o.a. ingegaan op het juridische kader en de randvoorwaarden voor taakherschikking. Daarnaast wordt er een stappenplan aangereikt dat op lokaal niveau gevolgd kan worden bij het maken van afspraken over taakherschikking.

Károly Illy (bestuursvoorzitter NVK) over het belang van het consensusdocument: “Taakherschikking in de kindergeneeskunde is niet meer weg te denken uit Nederland. Wij zien taakherschikking als een instrument dat er toe kan bijdragen dat elk ziek kind de juiste zorg op de juiste plek ontvangt. Voorwaarden bij het herschikken van taken is dat de veiligheid van de patiënt gewaarborgd is en dat er niet op de kwaliteit van zorg mag worden ingeboet. Het is daarom van belang dat je met elkaar afspraken maakt over de randvoorwaarden voor uitvoering van taakherschikking. Op landelijk niveau hebben we hierover overeenstemming bereikt en het is mooi als dat zich in de praktijk vertaalt op de werkvloer.”

Het NAPA bestuur bedankt de NVK, V&VN VS, de vakgroep kindergeneeskunde en de werkgroep voor de samenwerking en totstandkoming van het consensusdocument. Speciale dank gaat uit naar de leden van de werkgroep; Brigitte Timmers-Raaijmakers (NVK), Ron van Beek (NVK), Henrike Klein Ikkink (NVK), Mariël Verwaal(V&VN VS), Marjolein Landman (V&VN VS), Jaap Kappert (V&VN VS),  Caroline Lamers (NAPA), Cathy Averdieck (NAPA), Evelyne Kulk- van Loon (NAPA), Heleen Dingemans (NAPA), Maurice Roks (NAPA), Tanja Prins (NAPA).

Download hier het consensusdocument

Meer lezen over samenwerking tussen kinderarts en PA?  Klik hier voor een praktijkvoorbeeld in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) van het UMCU.

Word lid van NAPA

NAPA is dé beroepsvereniging van en voor alle (aankomende) physician assistants in Nederland.

  • Vertegenwoordiging van de PA

  • Delen van kennis en ervaring met vakgenoten

  • Korting op het Jaarcongres PA Invest

  • .. En nog meer