De NAPA-vertrouwenspersonen stellen zich voor

Afbeelding voor De NAPA-vertrouwenspersonen stellen zich voor
Corrie Siegers-Siebelink en Matthijs ter Horst
Corrie Siegers-Siebelink en Matthijs ter Horst zijn de vertrouwenspersonen bij NAPA. In dit artikel stellen zij zich aan je voor.

Beste collega’s, 

Graag stellen wij ons aan u voor. Wij zijn Corrie Siegers-Siebelink, PA interne geneeskunde, en Matthijs ter Horst, PA huisarts­geneeskunde. Wij zijn als afgestudeerd PA werkzaam sinds respectievelijk 2007 en 2011. Sinds oktober 2022 zijn wij de vertrouwenspersonen binnen NAPA.

Wat doet een vertrouwenspersoon?

Elke (grote) zorgorganisatie heeft een vertrouwenspersoon aangesteld, dit is inmiddels in de wet geregeld. Voor kwesties met betrekking tot integriteit of ongewenste omgangsvormen kun je je tot de eigen vertrouwenspersoon wenden.

Toch heeft NAPA besloten om twee vertrouwenspersonen aan te stellen. We leggen graag uit hoe en met welke problemen je ons kunt benaderen. 

De vertrouwenspersoon kan benaderd worden voor zaken waar je als PA mee zit. Dit kunnen uiteenlopende zaken zijn, zoals problemen op het gebied van pesten op de werkvloer, of dat je ervaart geen serieuze werkpartner te zijn voor je werkgever. Misschien twijfel je of er sprake is van grensoverschrijdend gedrag in de breedste zin van het woord, of misschien is dat gedrag er overduidelijk. Wellicht voel je je onzeker over werkafspraken. Dit zijn enkele voorbeelden van problemen of vragen waarmee je je tot de vertrouwens­persoon kunt wenden. 

Tijdens Invest 2022 is er ook een voordracht geweest van Caroline Koetsenruijter over agressie. Hierop kwamen veel vragen, via de chat en in de zaal. Duidelijk een onderwerp dat leeft en dat valt onder ongewenste omgangsvormen. Daarmee is het een onderwerp waarover je kunt praten met je eigen vertrouwenspersoon of met ons. 

Niet alleen grote problemen 

De vertrouwenspersoon luistert naar je, bekijkt samen met jou of er oplossingen in de informele sfeer mogelijk zijn en kan je als dat noodzakelijk of wenselijk is, voorlichten over de weg naar eventuele andere mogelijkheden. 

De functie van vertrouwenspersoon gaat niet alleen over grote problemen, maar we zijn er ook, of misschien wel júíst, voor jou als collega in de vorm van peer support! Laagdrempelig, korte lijnen en niet veroordelend! Alles waar je als collega mee worstelt op het gebied van omgang, integriteitskwesties, et cetera, kun je bij ons aan de orde stellen. 

Formele zaken zoals arbeidsrecht, juridisch advies en personele problemen vallen overigens niet onder de taken van de vertrouwenspersoon. 

Blijf niet met dingen rondlopen, maak ze bespreekbaar met ons als vakgenoten. De vertrouwelijkheid is gegarandeerd, tenzij het een ernstig (strafbaar) karakter heeft of iets waarmee de vertrouwenspersoon in gewetensnood komt. 

Contact

Stuur ons een mail op vertrouwenspersoon@napa.nl en één van ons neemt zo spoedig mogelijk contact met je op. 

Corrie & Matthijs 

Dit artikel verscheen in NAPA Magazine, nr. 22, maart 2023

Word lid van NAPA

NAPA is dé beroepsvereniging van en voor alle (aankomende) physician assistants in Nederland.

  • Vertegenwoordiging van de PA

  • Delen van kennis en ervaring met vakgenoten

  • Korting op het Jaarcongres PA Invest

  • .. En nog meer