Europese kwalificatie voor Patricia van der Meijde

Afbeelding voor Europese kwalificatie voor Patricia van der Meijde

Physician assistant Patricia van der Meijde (reumatologie) is een bijzondere kwalificatie rijker. Zij rondde recent een vooraanstaande Europese echografiecursus af en dat met een niet alledaagse score.

Patricia heeft de afgelopen jaren een grote belangstelling ontwikkeld voor de echografie van de spieren, pezen en gewrichten (Musculoskeletal Ultrasound, kortweg MSU). Als physician assistant maakt ze dagelijks gebruik van echografie van het bewegingsapparaat bij het beoordelen van volwassenen en incidenteel kinderen. Zij ziet vooral spoedpatiënten, patiënten waarbij sprake is van een diagnostische vraagstelling of echogeleide interventie gewenst is. Daarnaast ziet zij op verzoek nieuwe patiënten waarbij er verdenking op een inflammatoire reumatische aandoening is om in een vroege fase een diagnose te kunnen stellen. Elders in Nederland wordt deze zorg ook wel verleend onder de noemer ‘Early Arthritis Clinic’. Echografie spreekt haar aan omdat je onder de radar ontstekingsactiviteit kunt signaleren waardoor een diagnose sneller gesteld kan worden en vroeger gestart kan worden met de behandeling om schade te voorkomen.
Het vakgebied is volop in beweging waarbij de echografie steeds meer waarde krijgt in de reumatologische diagnostiek en het behandelbeleid. Echter patiënten nemen meer mee naar binnen dan reuma dus kennis van andere pathologie is ook van belang. Vanuit deze motivatie is Patricia de laatste jaren bezig haar expertise in dit vakgebied te vergroten.

In juni kwam daar met de afronding van de EULAR Sonography Advanced Course in Rome, een mooie kwalificatie bij. Ze rondde de cursus met een examen en haalde de hoogst denkbare scores. Tijdens de opleiding lag de focus op de meer complexe en ongebruikelijke pathologie zoals vasculitis, zenuw, ligament en spierlaesies. Ook onderzoekgerelateerde aspecten, echogeleide injectietechnieken en MSU bij kinderen kwamen aan bod.
Ondanks deze kwalificaties stelt zij: “MSU is a never ending learning curve”. De ambitie is (op bepaalde gebieden) expertlevel te bereiken de komende jaren. Zij deelt graag haar kennis met zorgverleners binnen en buiten ons ziekenhuis.

bron: website van het Deventer Ziekenhuis

Word lid van NAPA

NAPA is dé beroepsvereniging van en voor alle (aankomende) physician assistants in Nederland.

  • Vertegenwoordiging van de PA

  • Delen van kennis en ervaring met vakgenoten

  • Korting op het Jaarcongres PA Invest

  • .. En nog meer