Tot het gebied van deskundigheid van de PA wordt gerekend het verrichten van handelingen op het deelgebied van de geneeskunst waarbinnen de PA is opgeleid. Deze handelingen omvatten het onderzoeken, behandelen en begeleiden van patiënten met veel voorkomende aandoeningen binnen het deelgebied van de geneeskunst.
a. het verrichten van heelkundige handelingen;
b. het verrichten van endoscopieën;
c. het verrichten van catherisaties;
d. het geven van injecties;
e. het verrichten van puncties;
f. het verrichten van electieve cardioversie;
g. het toepassen van defibrillatie;
h. het voorschrijven van UR-geneesmiddelen volgens de Geneesmiddelenwet.
De bevoegdheid geldt uitsluitend voor zover het betreft
– handelingen die vallen binnen het deskundigheidsgebied van de PA;
– handelingen van een beperkte complexiteit;
– routinematige handelingen;
– handelingen waarvan de risico’s te overzien zijn;
– handelingen die worden uitgeoefend volgens landelijke geldende richtlijnen, standaarden en daarvan afgeleide protocollen.
De basis van de uiteenlopende takenpakketten van de PA’s, afgeleid van het beroepsprofiel en het opleidingsprofiel, bestaat uit het verrichten van anamnese, lichamelijk onderzoek, diagnosticeren van (potentiële) gezondheidsrisico’s, initiëren en uitvoeren van behandelplannen. Deze voorbehouden handelingen die door de PA’s worden verricht en waarvan de bevoegdheid voor een adequate en doelmatige beroepsuitoefening een onmisbare voorwaarde is, worden hierboven opgesomd. In de uitwerking van het gebied van deskundigheid liggen ook besloten de beperkingen die de PA bij het verrichten van deze voorbehouden en andere medische handelingen in acht neemt. Als de PA constateert dat er handelingen zijn aangewezen die buiten het betreffende deelgebied van de geneeskunst liggen of geen betrekking hebben op de veelvoorkomende aandoeningen die de PA behandelt, dan handelt de PA als ter zake kundig door een arts te consulteren of diens hulp in te roepen, dan wel de patiënt door te verwijzen naar een arts-specialist. En zo is de deskundigheid van de PA afgegrensd van die van de arts-specialist.
De PA moet in het kader van transparantie geregistreerd staan in het Kwaliteitsregister van de NAPA. De PA kan een AGB code aanvragen opdat hij/zij DBC producten kan declareren. Per 1 januari 2015 zijn er formeel geen belemmeringen meer voor het zelfstandig openen, sluiten en declareren van zorgtrajecten door een PA. Het blijft een feit dat zorgverzekeraars zelf aanvullende regels konden stellen op het gebied van verwijzingen door PA’s. Vanaf januari 2018 hebben alle zorgverzekeraars PA als verwijzer geaccepteerd.
Conclusie
De PA kan zelfstandig de voorbehouden handelingen uitvoeren en op 1-9-2018 is de PA opgenomen in art 3 van de Wet BIG. Daarmee is de beroepenregulering ten aanzien van voorbehouden handelingen door de PA definitief geregeld. En uiteraard zal in alle gevallen gelden dat de PA die de handeling uitvoert bekwaam moet zijn voor deze handeling. De PA opent een DBC op eigen naam/ AGB code.