GeHiXt!

Afbeelding voor GeHiXt!

Afgelopen week was het zover: ons ziekenhuis stapte over van HiX 6.0 naar HiX 6.2. Hooggespannen verwachtingen alom. Alle medisch specialisten zijn namelijk al ruim een jaar bezig om het nieuwe dossier in te richten. Klein detail: als PA word ik pas vlak voor deze zomervakantie gevraagd om mee te denken.

Beter laat dan nooit, moet je maar denken… Wat mij opvalt is dat ik nu de lay-out ‘PA’ heb, terwijl ik in HiX 6.0 de lay-out van assistent/arts had. Gek, ik weet niets over een aangepaste lay-out voor de PA. En nog gekker: bij navraag blijkt ook de NAPA er niets over te weten?! Ik merk dat ik vanuit de PA lay-out niet meer alles kan voorschrijven en koppel dat terug, maar daar lijkt niemand oor voor te hebben.

De dag dat Hix 6.2 gelanceerd wordt, begint het gesodemieter: help, ik kan geen antistolling en ook geen statinen – essentieel voor een PA vaatchirurgie – voorschrijven!. Later blijkt dat ik ook geen diltiazem crème kan voorschrijven. Lastig, als je ook regelmatig proctopoli doet. Nog wat medicamenten t.b.v wondzorg zijn uit mijn voorschrijflijst verdwenen. Wel gloeiende, gloeiende…***.

Ik mail met de helpdesk van het Elektronisch voorschrijfsysteem. Ik krijg per kerende post antwoord: als PA ben ik alleen gerechtigd om voor te schrijven wat in mijn persoonlijk formularium staat. Ik antwoord: “Welnee, een PA mag alles voorschrijven, wat binnen eigen deelspecialisme past. Dat staat zo in de wet BIG. De mailwisseling gaat in het weekend verder, maar maandagochtend is het helaas nog niet opgelost. In plaats daarvan krijg ik bezoek van een heuse apotheker die zegt dat wettelijk bepaald is dat ik maar beperkt mag voorschrijven. De stoom komt uit mijn oren. Waar zou ie dat gezien hebben? Wat denkt deze man? Dat hij, die zelf niet eens mag voorschrijven, degene is die mij vertelt wat ik wel en niet mag voorschrijven? Grmmmpppfff… ik antwoord poeslief dat dat wel mag, maar de apotheker persisteert in zijn bewering. Wel blijkt dat een verkeerd medicatieprofiel voor mij is ingevoerd. Vanaf dan kan ik weer zoals vanouds de reguliere medicatie voorschrijven. Helaas geldt dat dan weer niet voor antibiotica bij een geïnfecteerde diabetische voet…

Bizar toch! Er is een PA lay-out en medicatieprofiel bedacht door medisch specialisten en apothekers, zonder dat de PA’s of de NAPA daarbij betrokken is…. Nogal een kloof tussen wat de mooie reclameteksten over gebruiksvriendelijkheid beloven en mijn praktijkervaring. Vandaag heb ik flebopoli…maar ik kan er niet in! Ik kan het spreekuur niet op mijn scherm krijgen, de
poliassistente gelukkig wel. Ik mail de vaatchirurgen: help! Eén van hen reageert: ik kan er ook niet in.
Gelukkig, denk ik boosaardig, zij ook niet!

Maartje Drost, PA vaatchirurgie/proctologie en NAPA voorzitter vakgroep Heelkunde

Word lid van NAPA

NAPA is dé beroepsvereniging van en voor alle (aankomende) physician assistants in Nederland.

  • Vertegenwoordiging van de PA

  • Delen van kennis en ervaring met vakgenoten

  • Korting op het Jaarcongres PA Invest

  • .. En nog meer