In de media: ‘Het gezicht van taakherschikking in de longgeneeskunde’

Afbeelding voor In de media: ‘Het gezicht van taakherschikking in de longgeneeskunde’
Kelly van Doorn
Kelly van Doorn is als physician assistant werkzaam in het behandelteam Interstitiële en Vasculaire Longziekten van het LUMC. Wat is haar takenpakket en hoe verloopt de samenwerking met de longarts?

In PulmoScript, het vakblad van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT), verscheen een interview met physician assistant Kelly van Doorn. Sinds 2019 is het voor Physician Assistants en Verpleegkundig Specialisten mogelijk om lid te worden van de NVALT.

Kelly werkt poliklinisch en draait eigen spreekuren. Complexe of instabiele patiënten bespreekt zij op eigen inzicht met de longarts. Binnen ILD-zorg introduceerde zij advanced care planning en zet zij zich in voor betere palliatieve zorg.

Binnen de afdeling is Kelly de eerste en enige PA. Voor haarzelf en voor de longartsen was dat even wennen. In het begin deed zij alles onder supervisie maar dat is inmiddels niet meer het geval. De lijntjes met de ILD Longartsen zijn kort en het contact is laagdrempelig.

Dat beaamt ook longarts en opleider Maarten Ninaber in het duo-interview. Hij was aanvankelijk niet bekend met het beroep van de physician assistant en wat een PA kan bijdragen. Inmiddels is hij enthousiast en draagt hij een groot deel van zijn takenpakket over aan Kelly. Hij ziet veel kansen voor PA’s in longgeneeskunde vanwege het tekort aan longartsen en de goede ervaringen die hij heeft met de physician assistant. 

Word lid van NAPA

NAPA is dé beroepsvereniging van en voor alle (aankomende) physician assistants in Nederland.

  • Vertegenwoordiging van de PA

  • Delen van kennis en ervaring met vakgenoten

  • Korting op het Jaarcongres PA Invest

  • .. En nog meer