In gesprek met Ben, 1500e lid van NAPA

Afbeelding voor In gesprek met Ben, 1500e lid van NAPA

Op vrijdagmiddag 9 oktober bezocht ik (Milena Babovic, directeur NAPA) Ben Sparenberg in gezondheidszorgcentrum Holendrecht in Amsterdam. Ben is het 1500e lid van NAPA. Een mooie aanleiding om Ben te verrassen met een bos bloemen en gebak in de PA week.

Aan de deur werd ik begroet door een gastheer die de bezoekers registreert in het kader van corona. Rechts bij de ingang hangen alle medewerkers van het centrum met foto aan de muur. Daar staat ook de foto van Ben Sparenberg, Physician Assistant in opleiding. Een kersverse collega die in september 2020 met de opleiding is gestart. Voor mij een mooie gelegenheid voor een mini interview.

Foto 1: Ben Sparenberg in de spreekkamer

 

Na een rondleiding door het gezondheidscentrum, ging ik in gesprek met Ben en stelde hem een aantal vragen.

Waarom in opleiding tot PA?    

Ben (33 jaar) komt oorspronkelijk uit Duitsland en woont 17 jaar in Nederland. Zijn vooropleiding was een lange weg. Hij is ooit begonnen aan een media management opleiding, daarna door sportblessure in aanraking gekomen met het vak fysiotherapie. Dat leidde tot een besluit om fysiotherapie te gaan studeren. ‘Daarnaast ging mijn broertje geneeskunde studeren, de medische wereld ging toen voor mij open. Als fysiotherapeut heb ik veel met chronische patiënten gewerkt, ook arbeidsintegratie trajecten begeleid en hier veel expertise in opgedaan. Dat deed ik bij een ZBO, uiteindelijk groeide ik door tot vestigingsmanager.’

Ben geeft duidelijk aan dat hij na een tijdje op zoek was naar meer uitdaging, en door zijn broertje en een vriend die in Assen als PA was begonnen, kwam hij op het idee om de MPA studie te gaan doen.

‘Het is niet gemakkelijk om een opleidingsplek te vinden. Na mijn besluit om PA te worden, moest ik uitzoeken welke kant ik op wilde. Ik heb getwijfeld tussen revalidatiegeneeskunde en huisartsgeneeskunde. Uiteindelijk gaf een gesprek met een maat van mijn broertje de doorslag. Hij vertelde over huisartsgeneeskunde en dat specialisme bevat alle aspecten van de zorg die ik boeiend vind.  Elk spreekuur is een puzzel die je moet oplossen.‘

Opleiding tijdens covid pandemie, gaat dat goed?

Ben geeft aan dat hij zich geen zorgen maakt. De opleiding heeft aangegeven rekening te houden met de pandemie en mogelijke studievertraging die daardoor kan ontstaan.

‘Ik ben blij met het opleidingsklimaat binnen het gezondheidscentrum. Er is eerder een PA opgeleid, maar zij heeft uiteindelijk gekozen voor het specialisme ouderengeneeskunde. Ze waren op zoek naar een nieuwe PA om op te leiden en die daarna wil blijven. En dat ben ik geworden. Ik heb hiervoor in deze buurt gewerkt en ik ken de mensen en de cultuur van Amsterdam Oost. Ik wil hier graag blijven. En de opleiding voelt nu al helemaal goed. Ik ben ook erg positief over mijn opleiding bij Inholland. Het onderwijs is goed ingericht.’

Ben hoopt via zijn netwerk stageplekken te kunnen organiseren. ‘Als het niet lukt, dan zie ik wel. Je kunt niet om covid heen.’

Verwachtingen NAPA

Milena is benieuwd naar de tips en tops van Ben om als NAPA meer te kunnen betekenen voor PA’s in opleiding.

Tips:

  • Meer bekendheid als NAPA creëren voor de beroepsvereniging en het beroep van PA. Als men hoort dat ik PA ben, dan is het nog steeds onbekend. ‘Ik stel mij altijd voor als PA in opleiding, en leg uit dat ik taken overneem van de arts en dan is het voor de patiënten vaak voldoende.’
  • Wat ik nog niet heb gevonden is een overzicht van alle bij- en nascholingen. Als ik bijv. op zoek ben naar een cursus echografie, dan kan ik dat nu nergens vinden. Ik beaam dat dit nog niet mogelijk is, maar dat er aan wordt gewerkt.
  • Het zou prettig zijn als PA’s in opleiding (over de grenzen van eigen opleiding heen) gemakkelijk met elkaar in contact te kunnen komen om te sparren. Sommige studenten zijn echte pioniers en dat kan erg nuttig zijn.

Tops:

  • De documenten die NAPA heeft ontwikkeld komen goed van pas, zoals bijv. taakomschrijving. Daarnaast geven de samenwerkingsdocumenten met medische verenigingen houvast.
  • De website is helder opgezet en bevat veel nuttige informatie.
  • PA Magazine is erg leuk. Naast Medisch Contact is het prettig om in NAPA Magazine over de PA’s te lezen. Het beroep is nog relatief nieuw en het blad creëert meer bekendheid.
Foto 2: Ben Sparenberg en Milena Babovic met Ben’s collega’s in de koffiekamer van gezondheidscentrum Holendrecht

Word lid van NAPA

NAPA is dé beroepsvereniging van en voor alle (aankomende) physician assistants in Nederland.

  • Vertegenwoordiging van de PA

  • Delen van kennis en ervaring met vakgenoten

  • Korting op het Jaarcongres PA Invest

  • .. En nog meer