Intercollegiaal consult door PA wordt vanaf 2019 vergoed

Afbeelding voor Intercollegiaal consult door PA wordt vanaf 2019 vergoed

Zeer goed nieuws! De regels van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) worden verruimd. Vanaf 2019 wordt het intercollegiaal consult (ICC) door Physician Assistants (PA) en Verpleegkundig Specialisten (VS) vergoed. Dit is het resultaat van gezamenlijke inzet van de NAPA, V&VN VS, Alrijne Zorggroep en een constructieve opstelling van de NZa.

De NAPA kreeg met regelmaat signalen van leden over het niet kunnen declareren van een ICC. Dat leidde in de praktijk tot vervelende situaties. In het laatste nummer van de Magazine Physician Assistant (MPA) was een dergelijke situatie in rubriek praktijkperikel beschreven. Reden genoeg om dit probleem bij de NZa aan te kaarten. Het probleem werd ook door de beroepsvereniging van VS-en en Alrijne zorggroep gesignaleerd.

Meer bevoegdheden vanaf 2019

PA’s mogen sinds 2015 al een deel van de taken van een medisch specialist uitvoeren en in rekening te brengen (zgn. DBC openen en sluiten). Per 2019 voegt de NZa daar het ICC en de medebehandeling aan toe. Uit de zorgpraktijk bleek dat de medisch specialist hier vooral nog vanwege registratiedoeleinden bij wordt betrokken.

De NAPA verzoekt de PA’s om deze wijziging tijdig binnen eigen instelling te bespreken, zodat de ICC ook als zodanig zonder vertraging wordt ingeregeld op lokaal niveau.

Lees het bericht van de NZa ‘Nieuwe regels bieden meer ruimte voor samenwerking bij medisch-specialistische zorg’

Word lid van NAPA

NAPA is dé beroepsvereniging van en voor alle (aankomende) physician assistants in Nederland.

  • Vertegenwoordiging van de PA

  • Delen van kennis en ervaring met vakgenoten

  • Korting op het Jaarcongres PA Invest

  • .. En nog meer