PA’s Nicoline Wesseling en Saskia Hulleman reisden naar Qena (Egypte) om daar patiënten te helpen die anders niet geholpen zouden worden.
tekst Nicoline Wesseling en Saskia Hulleman
Het is zaterdagnacht 2 november 2019 en we staan in de rij voor de douane in Luxor, Egypte. Het is de vierde keer dat we hier met ons team staan en naar Qena verder zullen reizen. Er is toch altijd wel weer ‘gezonde’ spanning. Spanning omdat het veel voorbereiding vergt. Lukt het ons om met alle materialen Egypte binnen te komen? Materialen die zo noodzakelijk zijn om te kunnen opereren. Maar ook de spanning om de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen die ons te wachten staan. Eenmaal door de douane gaan we richting Qena, waar ten minste vijftien patiënten wachten op onze komst. Patiënten die normaal niet geholpen kunnen worden omdat ze er geen geld voor hebben of de middelen of omdat de knowhow ontbreekt. Jonge patiënten die als gevolg van reumatisch lijden ernstige hartklepafwijkingen hebben, patiënten met coronairlijden of gecombineerd coronair- en kleplijden. Ondanks onze late aankomst om 3 uur ’s nachts starten we zondag 3 november vroeg in de ochtend. Het hele team is gedreven om de missie succesvol te laten zijn en zoveel mogelijk patiënten te helpen. Dat betekent niet alleen helpen door openhartoperaties te verrichten, maar ook door onderwijs te geven aan de jonge Egyptische artsen en verpleegkundigen, die ons gastvrij ontvangen en zeer gemotiveerd zijn om te leren.
Ten minste vijftien patiënten wachten op onze komst
Indrukwekkend
Al jaren reizen artsen, physician assistants, verpleegkundigen, operatieassistenten, technici en ICT’ers af naar Afrika om mensen daar te ondersteunen. Sinds de oprichting van zorggroep Twente Overzee in 2011 zijn al diverse projecten gedaan. Zo ook onze missie naar de South Valley University in Qena.
De missies zijn iedere keer weer indrukwekkend, omdat we soms als team voor onmogelijke beslissingen staan. Een voorbeeld is een jonge vrouw van 15 jaar met uitgebreid kleplijden en een slechte cardiale functie. Ze heeft nog nauwelijks kwaliteit van leven door haar ernstige aandoening. Een eerste presentatie van dit ernstige ziektebeeld op deze leeftijd hebben we in Nederland niet eerder gezien. Indrukwekkend, omdat het gaat om een jonge vrouw die zonder ingrijpen zou komen te overlijden. Doordat in Egypte de mogelijkheden ter ondersteuning ontbreken (cardiale assist devices zoals IABP, ECLS), bestaat zelfs de kans dat ze de operatie niet overleeft. In gezamenlijk overleg beslissen we of we deze operatie kunnen uitvoeren. Hier komt veel bij kijken en het vraagt vooral op emotioneel vlak veel van het team. Behalve de kennis en kunde van ons team hebben we ook onze Egyptische collega’s nodig, omdat zij weten welke middelen beschikbaar zijn en waar we zullen moeten improviseren.
Samen met de Egyptische collega’s begeleiden we het hele proces vanaf hartteambespreking, operatie, postoperatief beloop op de intensive care en revalidatie op de afdeling tot aan ontslag.
Als we op 10 november terugvliegen naar Nederland zit de missie 2019 erop en kijken we terug op een geslaagde enerverende week waarin we met respect voor elkaar hebben mogen samenwerken. We hebben deze week twaalf patiënten kunnen helpen. De eerste patiënten konden aan het eind van de week alweer met ontslag naar huis.•
Nicoline Wesseling en Saskia Hulleman zijn beiden PA en behoren al enkele jaren tot het team dat afreist naar Egypte onder leiding van cardiothoracaal chirurg Ghada Shahin. Nicoline is PA op de afdeling Thoraxchirurgie en Saskia op de afdeling Intensive Care van ziekenhuis Isala in Zwolle. Allebei zijn ze (in resp. 2016 en 2009) de opleiding tot PA gaan volgen omdat ze meer verdieping in hun werk zochten en hun eigen grenzen wilden verleggen.
(b) Nicoline Wesseling (o)Saskia Hulleman
Reacties
Log in en reageer