Maak kennis met internationale studentengroep voor PA’s: IFPACS

Afbeelding voor Maak kennis met internationale studentengroep voor PA’s: IFPACS

Wereldwijd zijn Physician Assistants niet meer weg te denken in de zorg. Inmiddels zijn er in meer dan 50 landen Physician Assistants (PA’s) en vergelijkbare zorgprofessionals (o.a. Clinical Officer, Feldsher etc.) werkzaam. Sinds juni 2020 bestaat er zelfs een internationale studentengroep voor PA’s: IFPACS!

IFPACS
De ‘International Federation of Physician Assistant/Associate and Clinical Officer/Associate and Comparible Students’ (IFPACS) is geïnitieerd door de Amerikaanse Physician Assistant en docente Mary Showstark. Dit idee kwam voort uit een online meeting met de internationale studentenorganisatie voor medische studenten (IFMSA), die inmiddels 1.3 miljoen studenten representeert (!), waarbij bediscussieerd werd dat voor PA studenten een dergelijke organisatie nog niet bestond. De eerste officiële IFPACS meeting vond afgelopen juli 2020 plaats. Vanaf juli tot november 2020 is het aantal leden gegroeid van 0 tot meer dan 330 PA studenten die meer dan 28 landen vertegenwoordigen.
Een van de doelen is dat er in elk land een organisatie voor PA’s/studenten, zoals de NAPA in Nederland, wordt opgericht.

‘Director of Europe’

Sinds de oprichting van IFPACS ben ik betrokken als ‘Director of Europe’. Naast Nederland zijn PA’s in de Europese landen (gedeeltelijk onder verschillende namen) Bulgarije, Duitsland, Engeland, Ierland, Israël, Rusland en Zwitserland werkzaam. Ik ben in gesprek met contactpersonen en PA studenten uit deze Europese landen. Op korte termijn zal een groep bestaande uit één PA student per land gevormd worden, waarin ruimte is voor onder andere het bespreken van de opleidingsinhoud, de functie op de werkvloer, doelen/missies, knelpunten en verbeterpunten. Tevens zullen in de toekomst onderwijsmomenten georganiseerd worden. Daarnaast overleg ik maandelijks met PA studenten uit Azië en Afrika over de voortgang. Momenteel bestaat 10% van het ledenaantal uit Europese PA studenten en mijn ambitie is dat dit aandeel de komende maanden verder zal stijgen.

Meer informatie
Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan een kijkje op www.ifpacs.org of op de social media kanalen (Facebook en Instagram).

Je kunt lid worden van IFPACS door je aan te melden via het volgende formulier: Contact information
Mocht je het leuk vinden om ook een actieve bijdrage binnen IFPACS te leveren, stuur dan een bericht naar IFPACS@gmail.com
IFPACS organiseert op zaterdag 3 april het 2e digitale evenement ‘A virtual meetup event for PA/CO students around the world’. Be there!

Cindy Ruitenbeek
Physician Assistant in opleiding

 

Word lid van NAPA

NAPA is dé beroepsvereniging van en voor alle (aankomende) physician assistants in Nederland.

  • Vertegenwoordiging van de PA

  • Delen van kennis en ervaring met vakgenoten

  • Korting op het Jaarcongres PA Invest

  • .. En nog meer