Mieke Peters- Verhoeven wint de NAPA Thesis Award 2023

Afbeelding voor Mieke Peters- Verhoeven wint de NAPA Thesis Award 2023
Allan Pieterse, winnares Mieke Peters, Milena Baboviç

Op 29 juni jl. verrasten Allan Pieterse (commissie Opleiding & Wetenschap) en Milena Baboviç (directeur NAPA) de winnaar van de NAPA Thesis Award 2023. Dit jaar heeft Mieke Peters-Verhoeven, afgestudeerd aan de HAN in Nijmegen deze prijs gewonnen met haar onderzoek naar het informeren van familieleden bij erfelijke kanker. Ze onderzocht wat het effect is van de werkwijze met een familieconsulent. Mieke is werkzaam op de afdeling klinische genetica aan het Radboudumc.

Lovende woorden

Mieke werd op de dag van de uitreiking door haar collega’s verleid om van haar thuiswerkplek naar het ziekenhuis te komen voor een patiëntbespreking. Nietsvermoedend zat ze in een volle zaal met collega’s naar de presentatie te kijken, toen ze verrast werd door Allan Pieterse (lid van de NAPA commissie Opleiding & Wetenschap). Het duurde even tot ze door had dat ze de beste thesis van 2023 heeft. ‘Wow, ik ben niet snel stil, maar nu wel!’, was haar eerste reactie op het nieuws.

De juryleden Anne-Marie van Walraven en Edwin Stigter hadden lovende woorden over haar thesis: ‘Korte, ter zake doende samenvatting; bevat de relevante elementen. In de sectie resultaten wordt de verzameling gegevens helder gepresenteerd in een aantal tabellen met begeleidende tekst’, en: ‘Mooi onderzoek, dat laat zien dat vooraf gestelde aannames niet altijd met de werkelijkheid overeenkomen.’

Toegevoegde waarde voor de patiënt

Later in het gesprek met Mieke kwam naar voren hoe belangrijk de rol van haar begeleiders Maaike Haadsma (klinisch geneticus) en Gery Misat (docent HAN) is geweest tijdens haar onderzoek. Op haar werkplek kreeg ze tijd en ruimte om zich op het onderzoek te focussen en het onderzoek naar eigen inzicht in te richten; dat heeft tot een prachtig resultaat geleid.

Mieke heeft al een langere tijd affiniteit met de wetenschap. Ze heeft eerder in haar loopbaan een research module gevolgd en kende zodoende SPSS goed. Maar het allerbelangrijkste voor Mieke is dat ‘onderzoek uiteindelijk iets moet opleveren voor de patiënt’.

NAPA Thesis Award

Evenals de voorgaande jaren wordt ook dit jaar weer een award uitgereikt voor de beste thesis van het jaar. Ieder jaar selecteren alle hogescholen een student en strijden deze vijf studenten voor deze felbegeerde titel. Dit jaar heeft de award een nieuwe naam, namelijk: NAPA Thesis Award (voorheen NAPA Wetenschapsaward). Aan deze award is naast de eeuwige roem een tombstone met inscriptie en een geldbedrag verbonden.

De andere vier genomineerden dit jaar waren:

  • Jaap van Steen, Hogeschool Utrecht. Titel: Een fractuur van de langepijp beenderen. De diagnostische accuratesse van echografie.
  • Maxime Koedoot, Hogeschool Rotterdam. Titel: Echogeleide versus fluoroscopie-geleide injectie van het glenohumerale gewricht ten behoeve van MRI-artrografie.
  • Shirly Wübbels, Hanze Hogeschool Groningen. Titel: A new method to determine clinical chemistry reference intervals in Europe’s largest set of healthy subjects.
  • Thomas Rookler, Hogeschool Inholland. Titel: Toch maar langskomen? Een studie over prognostische factoren voor een face-to-face consult na telediagnostiek bij dermatologische klachten binnen de huisartsenpraktijk.

NAPA feliciteert ook de andere kandidaten met hun voordracht als de beste thesis van het cohort 2020. In het najaarsnummer van NAPA Magazine dat begin oktober verschijnt, zijn de abstracts van alle vijf thesis te lezen.

Bekijk hier de video van de uitreiking van de Thesis Award.

Foto met collega’s van de afdeling klinische genetica (van links naar rechts); Toine Werker, Maaike Haadsma, Femke van Erp, Allan Pieterse, Mieke Peters- Verhoeven, Erica van der Looij, Simone Salemink, Harold Fliervoet, Marsha Voorendt en Maayke Ariaans (ontbrekend op de foto is Sara Joosten).

Word lid van NAPA

NAPA is dé beroepsvereniging van en voor alle (aankomende) physician assistants in Nederland.

  • Vertegenwoordiging van de PA

  • Delen van kennis en ervaring met vakgenoten

  • Korting op het Jaarcongres PA Invest

  • .. En nog meer