Hoe ben je bij de cardiothoracale chirurgie (CTC) beland?
‘Dat komt door mijn vooropleiding. Ik was sinds 1996 operatieassistente en na het behalen van mijn diploma heb ik ervoor gekozen om bij de thoraxchirurgie te gaan werken in ziekenhuis De Weezenlanden in Zwolle (nu Isala). Na achttien jaar als operatieassistente te hebben gewerkt, was ik toe aan meer uitdaging. Daarom startte ik in 2016 met de PA-opleiding. Ik werk nu bijna vier jaar bij het UMC Utrecht (UMCU).’

Hoe ziet het takenpakket van een PA bij de CTC er uit?
Binnen het UMCU zijn we met vijf physician assistants (PA) en twee student-PA’s. Als PA’s zijn we redelijk zelfstandig. Ons takenpakket is zeer uiteenlopend: we lopen visite op de afdeling, we doen preoperatieve en postoperatieve poli’s, en we assisteren bij operaties zoals een bypassoperatie (CABG) en bij hart- en longtransplantaties. Daarnaast halen de PA’s bij de CABG’s de (slag)ader uit het been of de arm. Dit doen we endoscopisch. Alle PA’s worden hierin opgeleid.
Tevens zorgen wij voor de patiënten met een steunhart (mechanical circulation support, MCS). De VS’en en verpleegkundigen doen met name de poli’s bij deze patiënten en de PA’s doen de zorg rondom de patiënt in de kliniek. Hier komen de patiënten als ze net geïmplanteerd zijn of als ze worden heropgenomen met een infectie of met een dysfunctie van het steunhart. Daarnaast hebben wij ook technische kennis over de werking van de pomp en worden wij tijdens de avond-, nacht- en weekenddiensten (ANW) gebeld als er iets aan de hand is met het steunhart. Binnen het UMCU draaien de PA’s volledig mee met de arts-assistenten, dus ook in de ANW-diensten.
En last but not least gaan wij ook mee met een donorprocedure. Soms wordt er gebeld dat er een donorhart of -long ergens in den lande beschikbaar is; als je dan ingeroosterd bent, dan ga je op pad met een specialist. We assisteren dan bij het uithalen van het orgaan.’
Het UMCU en met name jullie afdeling was een van de eerste die met PA’s ging werken, merk je dat jullie voorlopers zijn?
‘Je merkt dat binnen het UMCU de PA een bekend beroep is. Binnen ieder specialisme is er wel een PA te vinden. Elke arts en andere zorgprofessional weet wat een PA is. Vaak krijgen we een PA als consulent als we een ander specialisme in consult vragen. We hebben veel met de revalidatie te maken en ons vaste aanspreekpunt daar is een collega-PA, wat superleuk is! Bij de patiënten moeten we helaas nog wel steeds kort uitleggen dat we een PA zijn en wat dat is.’
Wat maakt jullie specialisme zo bijzonder?

‘In een paar woorden vind ik dit specialisme heel dynamisch, geen dag is hetzelfde. En daarnaast is het heel complex en dat maakt het juist zo leuk!
Ondertussen wordt Nicoline tijdens het interview gebeld met de mededeling dat er een patiënt onderweg is voor een transplantatie. Die patiënt gaat voor en zij moet een andere patiënt uitstellen. We ronden het interview af met de laatste vraag.
Zijn er ook minder leuke kanten aan het werk bij CTC?
‘Als ik naar mijzelf kijk, dan zeg ik ‘geef mij maar de afdeling en de operatiekamer’. De preoperatieve poli vind ik het minst leuk.
Ik blijf het ook nog steeds zwaar vinden als patiënten overlijden, of als we de behandeling van een patiënt met een steunhart moeten staken. En gelukkig maar, want het betekent dat ik nog steeds een mens ben.
Dit specialisme is fysiek zwaar. Je staat altijd voor 100 procent klaar. Ik heb een enorme bewondering voor de chirurgen die tot hun pensioen in het vak blijven. Als PA heb je de keuze om van specialisme te veranderen als het te zwaar zou worden. Dat maakt ons beroep zo mooi.
Door Milena Babovic,directeur@napa.nl
Beeld: Rianne Rijsdijk
Bron: NAPA Magazine nr. 23, oktober 2023
Reacties
Log in en reageer