Motie extra opleidingsplekken aangenomen

Afbeelding voor Motie extra opleidingsplekken aangenomen
De Tweede Kamer heeft 21 maart 2023 positief gestemd over de motie om ruimte vrij te maken voor extra opleidingsplaatsen voor PA’s.

Deze motie is ingediend door Tweede Kamerlid Liane de Haan en is ook ondertekend door Jacqueline van den Hil (VVD). De motie is ingediend na het dertigledendebat met minister Ernst Kuipers op 16 maart jl. Tijdens dit debat is gesproken over de inzet van de physician assistant in ambulancezorg en over uitbreiding van het aantal opleidingsplaatsen voor PA’s.

De minister gaf aan de inzet van de PA belangrijk te vinden als een van de oplossingen voor de personeelstekorten in ambulancezorg. Bovendien kan het aantal ambulanceritten dalen omdat physician assistants een medische diagnose kunnen stellen. Minister Kuipers is bekend met de pilot PA/VS in ambulancezorg in Midden-Nederland en zal met een reactie komen zodra het rapport verschijnt. Tot nu toe lijken de resultaten positief. Minister Kuipers is ook positief gestemd over het beroep van de PA.

Liane den Haan heeft aan de minister ook gevraagd wanneer er uitsluitsel komt over de verlenging van subsidieregeling voor de opleidingsplaatsen voor PA’s en over het aantal opleidingsplaatsen. Het Capaciteitsorgaan heeft geadviseerd dat er 36 extra opleidingsplekken moeten komen om aan de vraag te voldoen. De minister heeft aangegeven dat hij in april hierover uitsluitsel zal geven.

Liane den Haan heeft vervolgens een motie ingediend dat de regering moet verkennen of er extra ruimte gemaakt kan worden voor PA opleidingsplekken en of hier budget voor vrijgemaakt kan worden.

Word lid van NAPA

NAPA is dé beroepsvereniging van en voor alle (aankomende) physician assistants in Nederland.

  • Vertegenwoordiging van de PA

  • Delen van kennis en ervaring met vakgenoten

  • Korting op het Jaarcongres PA Invest

  • .. En nog meer