De PA is een waardevolle oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt en de beroepsgroep heeft zich in de afgelopen jaren bewezen. Een PA levert kwalitatief goede en doelmatige zorg. Bovendien staan mensen te popelen om deze opleiding te volgen.
Op dit moment worden er jaarlijks 250 opleidingsplekken voor PA’s gesubsidieerd. Deze plekken worden in de afgelopen jaren opgevuld en is er zelfs sprake van wachtlijsten.
De subsidie voor de opleidingsplaatsen van de PA’s wordt zowel gefinancierd door het ministerie VWS als OCW en loopt tot 1 juli 2023. De originele vijfjarige subsidieregeling liep tot 1 juli 2022, echter is deze vorige jaar stilzwijgend een jaar verlengd door het bestaan van een demissionair kabinet. Knelpunt hierbij is dat er vanuit deze subsidie op dit moment 250 opleidingsplaatsen per jaar beschikbaar zijn gesteld door deze regeling.
Uit het Capaciteitsplan 2021-2024 blijkt dat deze in 2019 nagenoeg volledig opgevuld zijn geweest, dit terwijl er lange wachtlijsten voor de opleiding bestaan. Om de beroepsgroep te laten groeien, zal er een hogere instroom mogelijk moeten zijn dan 250 PA’s per jaar.
Dit bleek ook uit een brief van het Capaciteitsorgaan in 2020 die de nodige opleidingsplekken voor PA’s toen al bijstelde tot 261, dit advies is echter nooit overgenomen door de overheid.
Op dit moment verwachten wij binnenkort het nieuwe Capaciteitsplan 2024-2027. De verwachting is dat het aantal benodigde opleidingsplaatsen hier nog hoger uit zal gaan vallen. Het is dus belangrijk dat de overheid dit keer deze plannen dus wel over gaat nemen.
Lees hier de volledige brief van NAPA aan de Tweede Kamer.
Reacties
Log in en reageer