NAPA wetenschapssubsidie toegekend aan PA Elles Zock

Afbeelding voor NAPA wetenschapssubsidie toegekend aan PA Elles Zock
Elles Zock ontving de wetenschapssubsidie uit handen van Milena Babovic (links) en Elise Reus (rechts).
Elles Zock, PA Neurologie in het Albert Schweitzer ziekenhuis, wint met haar onderzoeksvoorstel de eerste NAPA wetenschapssubsidie van 10.000 euro. Op maandag 8 april werd zij op haar werk verrast door Elise Reus (voorzitter commissie Opleiding & Wetenschap) en Milena Babovic (directeur NAPA) tijdens de ochtendoverdracht.

Met de NAPA-wetenschapssubsidie gaat Elles onderzoek doen naar het detecteren van atriumfibrilleren door middel van een externe loop recorder in de periode na een herseninfarct in combinatie met premature atriale complexen. 

De beoordelingscommissie koos voor dit onderzoek vanwege de goede opzet en het relevante onderzoek waar meerdere PA’s aan meedoen. Hoewel het onderwerp vaker onderzocht is, zijn er nog veel vragen waar Elles met haar onderzoek een antwoord op probeert te vinden.

Veel belangstelling voor wetenschapssubsidie

De NAPA Commissie Opleiding & Wetenschap nam vorig jaar het initiatief voor de wetenschapssubsidie. De commissie wil hiermee PA’s steunen die onderzoek willen doen. Het plan werd door zowel het NAPA-bestuur als de ledenraad goedgekeurd, en tijdens het PA Invest-evenement in oktober 2023 kondigden zij aan dat PA’s aanvragen konden indienen om in aanmerking te komen voor deze subsidie.

Tot het einde van 2023 konden PA’s reageren met een goed onderbouwd plan om een onderzoek of pilotstudie op te zetten, of zelfs een voorstudie voor een groter onderzoeksproject (of de aanvraag van een subsidie daarvoor) uit te voeren.

Na deze oproep ontving de commissie in totaal 13 aanvragen. Een beoordelingscommissie bestaande uit 5 leden heeft de aanvragen geanonimiseerd beoordeeld. Het voorstel van Elles kwam als beste uit de bus. Zij wil met haar onderzoek proberen meer mensen met atriumfibrilleren op te sporen en tijdig te behandelen.

Onderzoeksvoorstel

Elles heeft samen met de cardiologieafdeling het onderzoeksvoorstel opgesteld. In het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht worden jaarlijks tussen de 1000 en 1500 mensen opgenomen met een herseninfarct of een TIA. Onder hen bevindt zich een deel dat lijdt aan een corticaal herseninfarct. Tijdens de opname wordt voornamelijk onderzocht of er sprake is van onderliggende hartritmestoornissen. Vaak zijn het grotere trombi die deze herseninfarcten veroorzaken en veel invaliditeit tot gevolg hebben.

Een klein percentage van deze patiënten, naar schatting 8-10%, lijkt te lijden aan atriumfibrilleren, gedetecteerd met de huidige klinische ritmeregistratie. Vooral bij de oudere generatie met corticaal herseninfarcten zou dit percentage hoger moeten zijn. Tijdens de eerste 72 uur van opname merkt men op dat sommige patiënten extra hartslagen hebben, zgn. premature atriale complexen. In de literatuur wordt dit geassocieerd met het voorkomen van atriumfibrilleren.

Langer monitoren

Elles heeft eerder voorgesteld stelt om deze patiënten langer te monitoren met een Implantabel Loop Recorder (ILR). Dit is een soort geïmplanteerd geavanceerd holterkastje. De kosten hiervoor zijn echter te hoog en daarom wordt het momenteel niet toegepast in de praktijk. 

Het onderzoeksplan richt zich op het toepassen van een ELR (External Loop Recorder) gedurende een maand bij patiënten met een corticaal herseninfarct en veel extra hartslagen tijdens de eerste 72 uur na opname. Men verwacht hiermee jaarlijks nog eens 13% extra patiënten met atriumfibrilleren te kunnen identificeren.

Presentatie tijdens PA Invest

De NAPA Commissie Opleiding & Wetenschap dankt alle PA’s die een voorstel hebben ingediend en de leden van de beoordelingscommissie. Tijdens PA Invest 2025 zal Elles haar (tussentijdse) resultaten presenteren.

Bekijk hier de video die gemaakt is van de uitreiking en de uitleg door winnares Elles Zoch over haar onderzoek.

Word lid van NAPA

NAPA is dé beroepsvereniging van en voor alle (aankomende) physician assistants in Nederland.

  • Vertegenwoordiging van de PA

  • Delen van kennis en ervaring met vakgenoten

  • Korting op het Jaarcongres PA Invest

  • .. En nog meer