Het kabinet richt zich bij het oplossen van het personeelstekort in de zorg voornamelijk op de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie en het terugdringen van administratieve lasten.
NAPA steunt deze visie, maar benadrukt dat er voor het aanpakken van tekorten op de arbeidsmarkt ook op andere terreinen geïnvesteerd moet worden, zoals het opleiden van extra zorgprofessionals, zoals physician assistants (PA’s), die taken van artsen kunnen overnemen.
De afgelopen jaren is hier te weinig aandacht voor geweest. Zo zijn de ramingen voor PA’s en verpleegkundig specialisten (VS’en) van het Capaciteitsorgaan uit 2019 en 2023 waarin een uitbreiding wordt geadviseerd, nog steeds niet opgevolgd. Dit is jammer, omdat we weten dat taakherschikking leidt tot kwalitatief betere zorg en bovendien de zorg efficiënter maakt. De opleidingen kampen momenteel met lange wachtlijsten van zorgprofessionals die de opleiding willen volgen.
Regering: zet grote stappen
NAPA roept de regering daarom op om grotere stappen te zetten, zodat deze grote groep geïnteresseerde zorgprofessionals op korte termijn de kans krijgt om de masteropleiding te volgen.
NAPA-voorzitter Bert Speijer benadrukt: ‘Wij merken dat ziekenhuizen steeds vaker taakherschikking als speerpunt hebben geïmplementeerd in hun beleid. Een aantal landelijke trajecten zoals het IZA en passende zorg hebben hier ook een impuls aan gegeven. Ook merken we dat er grote behoefte is onder huisartsen en vvt-instellingen om tekorten aan huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde met taakherschikking op te lossen. Binnen de laatst genoemde sectoren groeit het aantal PA’s in de laatste jaren enorm en de vraag blijft verder stijgen. Het is onhoudbaar voor werkgevers die op dit moment een opleidingsplek willen reserveren, om te accepteren dat we de komende twee jaar geen PA’s meer kunnen opleiden.’
Reacties
Log in en reageer