Behandelend PA!

PRAKTIJKPERIKEL

Je maakt wat mee als PA. Vaart het CBR bij een rijbewijskeuring op de informatie van een PA die een zelfstandige behandelrelatie heeft met de patiënt, of moet een medisch specialist die de patiënt nog nooit heeft gezien, eraan te pas komen?

Komt er van een van mijn patiënten een verzoek binnen voor het geven van medische informatie aan het CBR in het kader van het aanvragen van een rijbewijs. Ik ken patiënt al meerdere jaren en heb een zelfstandige behandelrelatie met hem. Het gebeurt wel vaker dat patiënten of instanties om feitelijke medische informatie vragen, en dat hoort – als daar netjes schriftelijke toestemming van de patiënt bij zit – gewoon bij mijn taken. Mijn rol is aangeven welke beperkingen patiënt door zijn aandoening heeft en ik moet iets zeggen over de prognose van de aandoening. Ook wordt gevraagd of de patiënt medicatie gebruikt die de rijvaardigheid zou kunnen beïnvloeden.

Allemaal informatie die ik zo uit het medisch dossier kan oplepelen, kennis die ik heb omdat ik een zelfstandige behandelrelatie met patiënt heb, niet de specialist.

Wat schetst mijn verbazing: ik krijg van het CBR – via de patiënt – een verzoek om aanvullende informatie, omdat de beoordelaar van het CBR van mening is dat de informatie door een medisch specialist gegeven moet worden.

Pff, eerst ben ik verbaasd, dan geïrriteerd. Hoezo ‘paarse krokodil’? Wat een onzin, moet ik nou écht de revalidatiearts vragen om op het retour gestuurde formulier een handtekening en stempel te zetten, terwijl hij/zij mijn patiënt nog nooit gezien heeft? De samenwerking op mijn werkplek is zodanig dat de revalidatieartsen vertrouwen op de deskundigheid van de PA’s.

Hoe zit het nu wettelijk in elkaar? Het standpunt van de KNMG is dat de behandelend arts géén waardeoordeel mag geven; wel feitelijke informatie over de gezondheidstoestand van patiënt, mits patiënt daarvoor toestemming geeft. De crux zit hem in ‘de behandelend arts’.

Het CBR geeft aan in welke situaties de patiënt de eigen behandelend specialist kan vragen om feitelijke medische informatie te verstrekken.

Mogen we gezien de feitelijke taakherschikking in deze casus voor ‘arts’ en ‘behandelend specialist’ ook ‘behandelend PA’ lezen?

Moet ik nou écht de revalidatiearts om een handtekening en stempel vragen?

Heeft u ook een perikel?

Stuur uw verhaal naar redactie@napa.nl

Uw reactie

Velden voorzien van een * zijn verplicht

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de NAPA.

Contact opnemen?