Praktijkperikel: Een eigen account

/ praktijkperikel

Hester Gerritsen-Van den Berg is physician assistant in opleiding ouderengeneeskunde, en aandachtsfunctionaris huiselijk geweld bij ZZG zorggroep in Groesbeek.

PDF van dit artikel

Een eigen account

 

 

‘Een eigen account heb je niet nodig, want je gaat toch niet zelfstandig patiënten zien.’ Dit hoor ik op de eerste dag van mijn stage in de psychiatrie. Ik ben allang blij dat ik überhaupt stage kan lopen. De coronamaatregelen zijn namelijk net weer aangescherpt. De psychiater handelt telefonische consulten veelal af vanuit huis. Eén dag per week is zij wel in de kliniek. Daarnaast kan ik met haar en collega’s mee naar huisbezoeken. Zo kom ik toch aan ­voldoende stage-uren.

Om mij voor te bereiden op een gesprek worden rapportages uitgeprint. Gedurende de stage wordt dat een flinke stapel. Ik voel mij bijna genoodzaakt om een boom te planten om dit te compenseren. Bovendien bestaat de kans dat ik privacygevoelige informatie mee de kliniek uit neem.

Mijn bevindingen typ ik in een gedeeld tekstdocument, zodat mijn stagebegeleider het in het dossier kan verwerken. Bij een intake blijkt dit nogal bewerkelijk te zijn, want het patiëntendossier kent veel tekstvelden waar iets ingevuld moet worden. Nu ik geen toegang heb, kan ik niet leren om met het dossier om te gaan.

Gedurende de nacht
spoken er allerlei vragen
door mijn hoofd

Op de avond voor een van mijn wekelijkse stagedagen zie ik een mail van mijn begeleider. Morgen beginnen we met een huisbezoek aan een mevrouw die een ‘tentamen suicidii’ heeft gepleegd. Of ik het suïciderisico wil uitvragen. Hmm oké, dit is best spannend. Het is inderdaad een van mijn stagedoelen. Ik bedenk dat het geen goed plan is om diezelfde avond het gesprek voor te bereiden. Dat komt de volgende ochtend wel. Ik doe een mindfulnessoefening en val snel in slaap, maar gedurende de nacht spoken er allerlei vragen door mijn hoofd. Wat is er gebeurd? Hoe is de informatie bij de psychiater gekomen over de suïcidepoging?

De volgende morgen ga ik naarstig op zoek naar informatie over hoe ik dit moet aanpakken. Jammer dat ik thuis niet bij de gegevens kan van deze patiënt. Ik heb zoveel vragen: Wat is haar voorgeschiedenis, haar diagnose? Ik zal uiteindelijk al mijn vragen tijdens het gesprek moeten beantwoorden. Gelukkig kom ik met mijn gesprekstechnieken tot een goed gesprek en krijg ik goede ondersteuning van de psychiater. Ik merk wederom dat je uiteindelijk toch het meeste leert door het zelf te doen. Al zou betere voorbereiding door het lezen van het dossier mij zeker hebben geholpen.

Tijdens het eerstvolgende multidisciplinair overleg, breng ik de patiënt in. Een van de deelnemers vraagt of ik begeleiding wil aanvragen. Ik kijk bedenkelijk naar mijn beeldscherm. Mijn stagebegeleider kijkt een beetje beteuterd: ‘Hester kan niet in het dossier.’ En voegt daar direct aan toe: ‘Voor de volgende PA in opleiding gaan we weer een account aanvragen!’

Tijdens mijn stage bij een huisarts was ik de eerste PA in opleiding. Ik rapporteerde in een account van iemand die afwezig was die dag. Dat was de ene keer van de huisarts in opleiding, dan weer van de coassistent. Ik moest er goed aan denken om mijn initialen te vermelden, zodat men de rapportage kon herleiden naar mij als persoon. Achteraf vraag ik mij af of het wel verstandig is om gezamenlijk in een account te werken. Zou het tuchtrechtelijk gezien verantwoord zijn?

Ik vraag me af of een
gezamenlijk account
wel verstandig is

In het ziekenhuis had ik als stagiaire een eigen account met e-mailadres. Ik had dezelfde toegangsrechten als een coassistent. Mijn rapportage kwam automatisch onder mijn naam te staan. Dit lijkt toch wel de meest gebruiksvriendelijke en patiëntveilige variant. In het ziekenhuis is dan ook de meeste ervaring opgedaan met de nog relatief nieuwe functie van physician assistant. Hoog tijd dat andere werkplekken waar PA’s opgeleid worden, snel volgen.
Hester Gerritsen-Van den Berg
h.gerritsen@zzgzorggroep.nl

Heeft u ook een perikel?
Stuur uw verhaal (anoniem) naar redactie@napa.nl

Uw reactie

Velden voorzien van een * zijn verplicht

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de NAPA.

Contact opnemen?