Behandelaar C? Dit is echt te gek!

Corrie Wijkniet

physician assistant ggz

Er moet meer ruimte komen voor nieuwe beroepsgroepen in de ggz

Behandelaar C? Dit is echt te gek!

Op 11 februari jl. kreeg ik de lang aangekondigde brief van mijn organisatie onder ogen over mijn functieomschrijving. Daaraanwas ook de functiewaardering gekoppeld. De boodschap was helder: ‘de PA wordt als behandelaar C in de ggz gezien en in schaal 55 ingedeeld’. Mijn mond viel open en er raasde een sneltrein door mijn hoofd. Hoe kan dit nou? Ik weet dat het kwaliteitsstatuut de PA nog niet heeft omarmd als regiebehandelaar, maar dit is echt te gek. Waar heb ik mijn masteropleiding die leidt tot zelfstandige bevoegdheden voor gevolgd? Ik had net zo goed verpleegkundige kunnen blijven…

Het begon allemaal als een mooi avontuur. Ik was op zoek naar meer verdieping en uitdaging en zo stapte ik de PA-opleiding in. Tijdens die opleiding had ik ook psychiatrie als module. Na mijn opleiding ben ik een tijdje in de ouderenzorg gaan werken. Toen ik de vacature bij de huidige organisatie zag en de kans om met kinderen te werken, dacht ik meteen: daar ga ik op solliciteren! Het was weliswaar een vacature voor een verpleegkundig specialist (VS), maar daar liet ik mij niet door weerhouden. Het gesprek ging goed en ik werd aangenomen. Na een inwerktraject ben ik steeds meer taken van de psychiater gaan overnemen. Mijn brede medische kennis komt goed van pas, ik heb een vast contract en ben alweer anderhalf jaar erg gelukkig met deze baan. In de praktijk werk ik op gelijkwaardig niveau als mijn collega-VS’en.

Helaas heb ik dagelijks last van het kwaliteitsstatuut ggz. Daar waar al mijn PA-collega’s in andere sectoren als zelfstandig behandelaar aan de slag kunnen en dbc’s op eigen naam kunnen schrijven, kan ik dat in de ggz nog niet. De PA staat nog niet in de beroepentabel ggz; dat wordt op dit moment door het veld herzien. En tot die tijd ben ik blijkbaar behandelaar C, oftewel verpleegkundige, terwijl mijn verwachting was een functiebeschrijving PA te krijgen, die gelijkwaardig is aan de functieomschrijving van de VS.

Er moet echt meer ruimte komen voor nieuwe beroepsgroepen in de ggz om hun werk te doen en declarabel te maken. Anders krijgen we situaties zoals in mijn geval: en die doen het werkplezier en de motivatie geen goed.

Gelukkig werk ik met kinderen, en iedere dag geven zij mij zoveel energie dat ik deze tegenslag op een positieve manier zal oppakken. Ik ga hierover in gesprek met mijn organisatie.

Ik hoop dat het veld zich snel bewust wordt van de kansen die een PA biedt in de zwaar onderbezette ggz. Tot die tijd wacht ik met smart op een nieuw kwaliteitsstatuut. Het valt te hopen dat intussen die kwaliteit niet naar beneden dendert vanwege de tekorten op de arbeidsmarkt. Dat zou wel de omgekeerde wereld zijn.

Of zie ik het allemaal verkeerd? •

C.Wijkniet@accare.nl

column

Uw reactie

Velden voorzien van een * zijn verplicht

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de NAPA.

Contact opnemen?