Personeelstekorten in de zorg: nieuwe initiatieven en maatregelen voor extra personeel te werven

Afbeelding voor Personeelstekorten in de zorg: nieuwe initiatieven en maatregelen voor extra personeel te werven

Het is duidelijk dat de druk op zorgmedewerkers groter wordt. En tegelijkertijd bieden zorgprofessionals zich vanuit alle kanten aan om tijdelijk te helpen die druk te verminderen. De uitdaging is om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen zodat het personeelstekort in de zorg tijdens de coronacrisis kan verminderen.

Er zijn de laatste dagen diverse nieuwe initiatieven ontstaan, waar ook PA(i.o.)’s die beschikbaar zijn, bij kunnen aansluiten. Hieronder een overzicht:

Gezondheidszorgbanen.nl/covid19

Dankzij een nieuwe platform van Medisch Contact kunnen geneeskundestudenten, artsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals zich opgeven als beschikbaar. Via gezondheidszorgbanen.nl/covid19, het nieuwe banenplatform, ontvangen zorgprofessionals vacatures in de regio naar voorkeur. Zo is direct inzichtelijk waar de organisaties behoefte aan hebben. Zorginstellingen kunnen op diezelfde website gratis vacatures plaatsen voor extra personeel dat nodig is in de strijd tegen het coronavirus.

BKV zoekt extra PA’s huisartsenzorg

BKV heeft als arbeidsmarktbemiddelaar in de zorg NAPA benaderd om een oproep te doen onder PA’s die beschikbaar zijn om hun bijdrage te leveren binnen de huisartsenzorg. BKV wil de komende dagen online vraag een aanbod bij elkaar brengen om zo een bijdrage te kunnen leveren aan continuïteit van zorg in m.n. de huisartsenzorg. Geïnteresseerd? Neem contact op met BKV

Zie ook het platform Waarneembemiddeling.nl 

LinkedIn 

Op LinkedIn zijn ook een aantal initiatieven ontstaan. De Linkedin-groep ‘COVID-19 extra handen aan het bed-aanmelden (oud-)verpleegkundigen‘ leverde sinds vrijdag meer dan 3.000 aanmeldingen. Deze groep is bedoeld voor oud-verpleegkundigen, die de functie niet meer uitoefenen doordat zij bijv. iets anders zijn gaan doen. Via een aanmeldformulier kunnen oud-verpleegkundigen aangeven wanneer zij concreet beschikbaar zijn om extra handen aan het bed te leveren. Dit kunnen dus ook PA(i.o) zijn met een verpleegkundige achtergrond. Er zijn ook andere initiatieven zoals NLvoorelkaar, die veel breder zijn. Lees meer

Kabinet biedt ruimte voor inzet voormalig personeel

Het Kabinet heeft nadere voorwaarden bepaald om voormalig- zorgpersoneel, zoals artsen en verpleegkundigen niet-praktiserend, (zie in bijlage de Kamerbrief) in te zetten ter ondersteuning van de huidige zorgverleners. Hierbij is gekeken naar relevante wetgeving – zoals de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) – die betrekking heeft op een veilige uitoefening en goede zorgverlening. Concreet betekent dat: voormalige verpleegkundigen en artsen van wie de registratie in het BIG-register is verlopen na 1 januari 2018, mogen bij uitzondering weer aan de slag in de zorg, zonder dat zij zich opnieuw in het register inschrijven. De voormalig zorglener dient bekwaam te zijn; en te beschikken over voldoende recente kennis en vaardigheden conform de geformuleerde voorwaarden.

Zodra de situatie het toelaat, zal de zorgverlening weer worden overgedragen aan de gekwalificeerde BIG geregistreerde zorgverleners. Ten alle tijden dienen patiënten adequaat door zorgverleners te worden voorgelicht door wie zij worden geholpen.

 

Word lid van NAPA

NAPA is dé beroepsvereniging van en voor alle (aankomende) physician assistants in Nederland.

  • Vertegenwoordiging van de PA

  • Delen van kennis en ervaring met vakgenoten

  • Korting op het Jaarcongres PA Invest

  • .. En nog meer