Persoonlijke ontmoetingen

Afbeelding voor Persoonlijke ontmoetingen

Ik ontmoet mensen graag in levenden lijve. Maar net toen ik NAPA-voorzitter werd, begon de pandemie en werd dat vrijwel onmogelijk. Het digitale tijdperk bleek echter ook voordelen te hebben. Ik voerde digitaal overleg met belanghebbenden, en legde soms sneller nieuwe contacten omdat afstand en reistijd geen rol meer speelden. Deze gekke tijd deed een beroep op mijn creativiteit. En: hoe maak je een onlinebijeenkomst dynamisch en interessant? Inmiddels kan ik vloggen en filmpjes monteren.
Ook de NAPA paste zich creatief aan de omstandigheden aan. We hielden digitale meetings: we startten met de ‘ledenraad on the road’. Verder leidde een hybride themabijeenkomst tot een grote stap op weg naar het nieuwe strategisch beleid van 2022-2025. Uit de reacties van leden maak ik op dat de PA-week weer zeer geslaagd was; voortaan start deze jaarlijks op 6 oktober.
Verheugend is dat de opleiders het landelijk opleidingsprofiel Master Physician Assistant hebben herzien, met betrokkenheid van de NAPA. Hierin gaat (persoonlijk) leiderschap van de PA een belangrijke rol innemen. In aansluiting hierop zal de NAPA ook het beroepsprofiel van de PA gaan updaten.

De meeste inspiratie halen we uit persoonlijke verhalen van collega-PA’s. In dit magazine vertellen Margriet Kwint en Luppo Kuilman over hun promotietrajecten. Verder een persoonlijk verhaal over revalidatie bij long covid. Ook presenteren we de resultaten van de ledenpoll over arbeidsvoorwaarden, en gaan we in op de uitkomsten van het Grispa-onderzoek, over de regels en de praktijk bij straling.
Een onderwerp waar ik als voorzitter nieuwsgierig naar ben: je eerste stappen als PA in de praktijk. Hoe stel je jezelf voor aan een nieuwe patiënt? En als je op een afdeling start, kom je dan in een gespreid bedje of moet je lang vertrouwen winnen? Daar staan we graag bij stil, want bekendheid van ons beroep begint bij jezelf.
Over die bekendheid: de vereniging blijft groeien, maar het kan nog beter. Moedig je collega’s daarom aan om lid te worden. Ook geven we dit najaar weer gratis vouchers aan eerstejaarsstudenten.
Prachtig nieuws: PA Invest vindt dit jaar in fysieke vorm plaats! Ik hoop jullie op 18 en 19 november live te zien. Het thema is ‘Gezondheid 2.0’. Alles is aan verandering onderhevig, en het afgelopen jaar helemaal: welke gevolgen heeft dat, hoe ziet gezondheidszorg 2.0 eruit? De NAPA staat in elk geval voor goede gezondheidszorg waarin de PA thuishoort en werkt met plezier.

Deze blog verscheen als voorwoord in NAPA Magazine nr. 19 

Word lid van NAPA

NAPA is dé beroepsvereniging van en voor alle (aankomende) physician assistants in Nederland.

  • Vertegenwoordiging van de PA

  • Delen van kennis en ervaring met vakgenoten

  • Korting op het Jaarcongres PA Invest

  • .. En nog meer