Philip van Haren verkozen tot PA van het Jaar 2023

Afbeelding voor Philip van Haren verkozen tot PA van het Jaar 2023
Philip van Haren: PA van het Jaar 2023
Philip van Haren is PA van het Jaar 2023. Hij kreeg de meeste stemmen uit het werkveld van collega zorgprofessionals. Een vakjury, bestaande uit voorgaande winnaars van de PA van het Jaar verkiezing, roemde zijn inzet als physician assistant in het Amalia Kinderziekenhuis. Vooral zijn bijzondere inzet voor angstvrije, dwangvrije en pijnvrije zorg voor kinderen, heeft veel indruk gemaakt.

Philip van Haren is als PA werkzaam in het Amalia Kinderziekenhuis van het Radboudumc. Er zijn 15 PA’s werkzaam bij de vakgroep kindergeneeskunde in het Amalia ziekenhuis. Philip werkt als zaalarts op de ‘short stay unit’ en bij de kinderdagbehandeling. Hij is kartrekker in de opzet van het multidisciplinaire team voor ‘procedureel comfort’; hierin staat het voorkomen van angst en pijn bij elke medische handeling bij kinderen voorop. 

Een belangrijk onderdeel van procedureel comfort is ‘therapeutische communicatie’: door helpend of positief taalgebruik ervaart het kind minder angst, pijn en stress. Van Haren deelt deze kennis ook buiten het Amalia kinderziekenhuis in klinische lessen en avondscholingen.

Philip werd door Bart Ruiterkamp (bestuurslid NAPA), Tanja Prins en Milena Babovic van het NAPA Bureau op zijn werkplek verrast. In het bijzijn van tientallen collega’s en leidinggevenden kreeg hij de PA van het Jaar Award uitgereikt. Bekijk onderaan dit bericht een korte video van de uitreiking en foto’s.

Philip was zichtbaar verrast en ontroerd. ‘Ik ben een beetje sprakeloos. Het is een kroon op het werk voor wat wij hier als PA’s doen. Ons doel is dat de patiënt goed geholpen wordt en zonder angst door het leven gaat. Het zou mooi zijn als dat wat wij binnen Amalia doen, doorgezet kan worden naar volwassenenzorg en andere plekken.’ 

Bart Ruiterkamp sprak lovende woorden over de bijzondere zorg die Philip en collega’s als comfortteam aan kinderen leveren: ‘Door deze zorg kunnen kinderen, en later volwassenen, zonder trauma door het leven en voorkomen we zorgmijders.’

Philip benadrukte het belang van teamwork: ‘Wij zijn allemaal radartjes in een systeem dat Amalia heet. Hoe gesmeerder dat loopt, hoe fijner wij allemaal werken.’

Philip sloot af met een paar danspasjes. In zijn vrije tijd geeft Philip danslessen. In NAPA Magazine, oktober 2022, verscheen een interview met Philip.

Veel dank aan alle genomineerden voor PA van het Jaar 2023 voor hun inzet.

Word lid van NAPA

NAPA is dé beroepsvereniging van en voor alle (aankomende) physician assistants in Nederland.

  • Vertegenwoordiging van de PA

  • Delen van kennis en ervaring met vakgenoten

  • Korting op het Jaarcongres PA Invest

  • .. En nog meer