Physician Assistant Veldhoven mede-winnaar IBD Idee 2014

Afbeelding voor Physician Assistant Veldhoven mede-winnaar IBD Idee 2014

In Veldhoven is gisteravond de winnaar van het IBD Idee 2014 bekendgemaakt. De prijs voor artsen met het beste idee om inflammatoire darmziekte (IBD) nog beter te behandelen, is dit jaar gewonnen door master physician assistant Frederieke de Bruijne en maag-, darm-, lever arts Frank Kubben van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Zij bedachten het programma ‘Beweegactiviteiten voor IBD-patiënten’. De prijs is in het leven geroepen door gezondheidsbedrijf MSD en de winnaars krijgen € 25.000 om hun plan samen met MSD verder uit te werken en te realiseren.

Het winnende idee is gericht op het starten van beweegactiviteiten voor IBD-patiënten in het Rotterdamse ziekenhuis. Doel is om kracht en conditie te laten toenemen en vermoeidheid te laten afnemen. Verwacht wordt dat dit bij patiënten leidt tot een verbetering van de kwaliteit van leven. Kubben en De Bruijne willen in samenwerking met fysiotherapeuten een plan voor beweegactiviteiten opzetten en een ‘app’ ontwikkelen om de betrokkenheid van patiënten te bevorderen en beweegactiviteiten te kunnen volgen. “Hiermee krijgen onze IBD-patiënten een extra hulpmiddel voor het managen van hun eigen ziekte, hetgeen naar verwachting bijdraagt aan de ‘patiënt-empowerment’ en aan de verbetering van de levenskwaliteit”, vertelt De Bruijne.

Tijdens de jaarlijkse voorjaarsvergadering van de Nederlandse Vereniging voor Gastro-enterologie overhandigde juryvoorzitter en initiatiefnemer Joep Bartelsman, samen met Tineke Markus, directeur van De Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN) de prijs aan de winnaars. Bart elsman: “Om te kunnen winnen moet het idee in ieder geval innovatief zijn, de kwaliteit van leven voor een IBD-patiënt moet er door verbeteren en het behoort niet tot de standaard zorg in Nederland. De winnaar van dit jaar voldoet helemaal aan deze criteria.”

De prijs werd uitgereikt door Tineke Markus-de Kwaadsteniet, directeur CCUVN en juryvoorzitter Joep Bartelsman. Vlnr: Tineke Markus, Frederieke de Bruijne, Frank Kubben en Joep Bartelsman.

Word lid van NAPA

NAPA is dé beroepsvereniging van en voor alle (aankomende) physician assistants in Nederland.

  • Vertegenwoordiging van de PA

  • Delen van kennis en ervaring met vakgenoten

  • Korting op het Jaarcongres PA Invest

  • .. En nog meer