Physician assistant verlicht werkdruk op huisartsenpost

Afbeelding voor Physician assistant verlicht werkdruk op huisartsenpost

Klik hier voor de online versie van onderstaande mailing.

Physician assistant verlicht werkdruk op huisartsenpost

De physician assistant kan veel zorgvragen waarmee patiënten naar de huisartsenpost komen, overnemen van de huisarts. Deze zelfstandig werkende professional behandelt net als de huisarts vooral klachten aan het bewegingsapparaat, luchtwegen en huid. Patiënten waarderen de zorg van de physician assistant met een 8,4.

Dat blijkt uit het onderzoeksrapport van Radboudumc IQ healthcare en Stichting Kwaliteit en Ontwikkeling Huisartsenzorg (KOH) dat vandaag verschijnt. Zij onderzochten de mogelijkheden van de physician assistant op de spoedpost in Emmen, onderdeel van de Centrale Huisartsendienst Drenthe (CHD). De top drie van aandoeningen is voor de physician assistant en huisarts gelijk. Beiden zien veel klachten die vallen in de categorieën bewegingsapparaat, huid en luchtwegen. Bovendien lijken physician assistant en huisarts zorgvragen op dezelfde manier te behandelen. Zo volgen beiden de NHG-Standaarden op en schrijven even vaak medicatie voor. Alleen verwijst de physician assistant minder patiënten door naar de spoedeisende hulp. Punt van aandacht is de consultduur van de physician assistant, die is gemiddeld vijf minuten langer. Een ruime meerderheid van de patiënten had vertrouwen in de deskundigheid van de physician assistant en voelde zich goed geholpen.

In Emmen startte de CHD om twee redenen met het opleiden en inzetten van physician assistants. Ten eerste wilde de organisatie de werkdruk voor huisartsen op de post verminderen en ten tweede moest er een oplossing komen voor het tekort aan waarnemend huisartsen en praktijkopvolgers. De physician assistant werkt net als een huisarts in een dagpraktijk en op de huisartsenpost.

De physician assistant is een masteropgeleide professional die in de huisartsenzorg medische taken overneemt van de huisarts. De physician assistant diagnosticeert en behandelt patiënten met bijna alle voorkomende huisartsgeneeskundige klachten. De physician assistant is wettelijk bevoegd om voorbehouden handelingen te indiceren en uit te voeren, waaronder het voorschrijven van medicatie.

Meer weten? Lees het rapport De physician assistant op de spoedpost.

Informatie over het onderzoek kunt u krijgen bij Miranda Laurant, senior onderzoeker bij het Radboudumc IQ healthcare (024 – 3615 305). Vragen over de functie van physician assistant, financiering, opleiding of implementatie kunt u stellen aan Regi van der Burgt, projectleider bij KOH (040 – 231 620).

Dit onderzoek werd gefinancierd door het ministerie van VWS.

Word lid van NAPA

NAPA is dé beroepsvereniging van en voor alle (aankomende) physician assistants in Nederland.

  • Vertegenwoordiging van de PA

  • Delen van kennis en ervaring met vakgenoten

  • Korting op het Jaarcongres PA Invest

  • .. En nog meer