PA op de corona nazorgpoli

PA IN PRAKTIJK: Covid nazorgpoli (IC en revalidatiegeneeskunde)

De ic-nazorgpoli van UMC Utrecht, gerund door twee physician assistants, speelde een belangrijke rol voor covid-19-patiënten die een tijd op de ic hadden gelegen.

Tekst en beeld Sophie Benoy-De Keuster| dit artikel is in NAPA Magazine verschenen (oktober 2020)

Na een ic-opname houden veel mensen fysieke, cognitieve en/of psychische klachten. Deze klachten staan bekend als het postintensivecaresyndroom (PICS). Patiënten kunnen last hebben van bijvoorbeeld verminderde conditie, slikproblemen, verminderde spierkracht, geheugen- en concentratieproblemen, angst­en of stemmingswisselingen. Ook naasten van patiënten kunnen psychische klachten ontwikkelen, men spreekt dan van PICS-Familie. PICS kan invloed hebben op het gehele functioneren van de patiënt en zijn familie. Voor deze patiënten en hun naasten heeft UMC Utrecht acht jaar geleden een ic-nazorgpoli opgezet. De poli werd gerund door intensivisten in opleiding, ondersteund door verpleegkundigen. Deze opzet bood echter weinig continuïteit. Daarom werd twee jaar later besloten de physician assistant van de ic in te zetten om zodoende de continuïteit te waarborgen en de ic-nazorg te verbeteren en verder te ontwikkelen. Voor een verdere kwaliteitsverbetering werd twee jaar geleden een samenwerking met de revalidatiegeneeskunde gestart. Sindsdien zwaaien Lidwina Wilschut en Germijn Heijnen, respectievelijk PA ic en PA revalidatiegeneeskunde, gezamenlijk de scepter over de polikliniek.

Om bekendheid te geven aan de ic-nazorgpoli gaven de twee physician assistants presentaties aan collega’s en andere afdelingen van UMC Utrecht. De afgelopen jaren voerde het tweetal de polikliniek zelfstandig uit, waarbij overleg met een supervisor altijd mogelijk was. Voorheen was het aanbod meer vrijblijvend voor patiënten en naasten, nu is het standaardaanbod voor alle patiënten.

Stroomversnelling
In maart dit jaar brak de covid-19-crisis uit en kwam alles in een stroomversnelling. In het UMC Utrecht zijn in totaal zo’n honderd covid-19-patiënten verpleegd op de ic. Daarvan zagen de PA’s tot nu toe vijftig patiënten en hun familie terug op ic-nazorgpoli. Als patiënten zich bij hen melden, brengen ze gestructureerd de problemen in kaart, stellen ze diagnoses en behandelplannen op, en verwijzen ze door daar waar nodig. Patiënten en familieleden kunnen er ook hun verhaal doen, krijgen foto’s te zien van de ic en brengen een bezoek aan de ic waar de patiënt verbleef.
De patiënten tonen zich erg tevreden over het traject. De meeste patiënten en hun familie hebben na één polikliniekbezoek voldoende handvatten om verder te kunnen werken aan hun herstel.
Verder vindt er terugkoppeling plaats naar de eerste lijn en de verwijzers, maar ook naar iedereen die tijdens de covid-19-periode op de ic werkte. Zodoende kunnen alle ic-teamleden terug­lezen hoe patiënten hun verblijf op de ic hebben ervaren en hoe ze zijn hersteld.

 

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de NAPA.

Contact opnemen?