Promotie Eveline Brouwers

Afbeelding voor Promotie Eveline Brouwers
Op 12 april 2024 promoveerde PA Eveline Brouwers aan de Radboud Universiteit op het proefschrift: 'Conus Medullaris en Cauda Equina Syndroom, functioneel herstel en kwaliteit van leven'. Eveline is PA neurochirurgie bij het Radboudumc. Voor dit proefschrift heeft Eveline de definities van beide syndromen aangescherpt, herstelprofielen gemaakt en een kwaliteit van leven vragenlijst voor patiënten met een dwarslaesie vertaald en gevalideerd.

Haar proefschrift heeft de titel: ‘Conus Medullaris en Cauda Equina Syndroom, functioneel herstel en kwaliteit van leven’.

Het Conus Medullaris Syndroom (CMS) en Cauda Equina Syndroom (CES) worden vaak samen genoemd, vanwege de overlap in klinische symptomen (uitval van sensomotoriek in benen en bekkengebied). De conus bestaat echter uit zowel centraal- als perifeer zenuwweefsel; de cauda bestaat enkel uit perifeer zenuwweefsel.

Perifere zenuwen zijn minder kwetsbaar voor een trauma en hebben een betere herstelcapaciteit vergeleken met centraal zenuwweefsel. Daardoor zou een patiënt met een CES beter kunnen herstellen na traumatisch wervelkolom letsel, dan een patiënt met een CMS.

Het herstel van deze patiënten hebben onderzoekers nooit goed kunnen onderzoeken, omdat een goede definitie voor beide syndromen ontbrak.

Voor dit proefschrift heeft Eveline:

  1. de definitie van het CMS en CES aangescherpt door middel van een uitgebreid literatuuronderzoek;
  2. herstelprofielen gemaakt voor patiënten met een traumatisch CMS en CES op basis van 1573 patiënten uit de EM-SCI database;
  3. een kwaliteit van leven vragenlijst voor patiënten met een dwarslaesie (Spinal Cord Injury – Quality of Life) vertaald en gevalideerd.

Bekijk hier het proefschrift.

Word lid van NAPA

NAPA is dé beroepsvereniging van en voor alle (aankomende) physician assistants in Nederland.

  • Vertegenwoordiging van de PA

  • Delen van kennis en ervaring met vakgenoten

  • Korting op het Jaarcongres PA Invest

  • .. En nog meer