Schippers: ‘Taakherschikking door Physician Assistants succesvol’

Afbeelding voor Schippers: ‘Taakherschikking door Physician Assistants succesvol’

Het nieuwe beroep van Physician Assistant (PA) is succesvol. Dat laat minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten aan de Tweede Kamer op basis van het evaluatieonderzoek dat is uitgevoerd door Universiteit Maastricht, in samenwerking met o.a. de NAPA, de KNMG, stichting KOH en de opleidingsinstituten.

Vanaf 1 januari 2012 mag de PA zelfstandig voorbehouden handelingen indiceren en uitvoeren in de vorm van een experiment. Omdat de PA nu effectief en doelmatig blijkt is de minister voornemens om de functie van PA en een groot deel van deze voorbehouden handelingen definitief bij wet BIG te regelen. Het gaat dan om katheterisatie, heelkundige handelingen, injecties en puncties uitvoeren of delegeren en geneesmiddelen voorschrijven die alleen op recept mogen worden verstrekt. Voor een aantal andere voorbehouden handelingen (endoscopieën, defibrillatie en electieve cardioversie) is op dit moment nog onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing voor de noodzaak dit als zelfstandige bevoegdheid op te nemen. Uit dit onderzoek blijkt dat deze (deels levensreddende) handelingen wel plaatsvinden en hierbij geen negatieve bijeffecten zijn opgetreden. Inmiddels zijn in overleg met de NAPA hierover kamervragen gesteld en streeft de minister naar onderbouwing in haar definitieve vaststelling voor 1 januari 2017.

Ook concluderen de onderzoekers dat er op lokaal niveau nieuwe belemmeringen optreden en het scholingsbudget niet in alle gevallen toereikend is. Dit is in lijn met eerdere onderzoeksresultaten. De NAPA ondersteunt dan ook de aanbevelingen om wetgeving leidend te laten zijn. Met reeds bijna duizend praktiserende PA’s in alle segmenten van de Nederlandse geneeskundige zorgverlening is de NAPA verheugd met de beschreven conclusies, en zal ze aan de Minister vragen om de aanbevelingen samen uit te werken.

Lees dit bericht op  de website van de overheid.

Download via dit bericht het rapport, of via de directe link het rapport. Via deze link vindt u de brief van de minister aan de Kamer hierbij, of de brief zelf.

Word lid van NAPA

NAPA is dé beroepsvereniging van en voor alle (aankomende) physician assistants in Nederland.

  • Vertegenwoordiging van de PA

  • Delen van kennis en ervaring met vakgenoten

  • Korting op het Jaarcongres PA Invest

  • .. En nog meer