Stralingswerk PA’s beter in wet verankeren

Afbeelding voor Stralingswerk PA’s beter in wet verankeren
Foto bron Oncologie.nu
Op de website van Oncologie.nu verscheen een interview met Gertjan Stiekema, physician assistant in het UMC Groningen. Hij pleit voor betere wet- en regelgeving voor het werken met ioniserende straling en radioactieve stoffen.

Twee derde van de physician assistants in Nederland heeft in de dagelijkse praktijk te maken met radioactieve stoffen en ioniserende straling. Eén op de tien neemt zelfs de rol in van medisch deskundige en draagt klinische verantwoordelijkheid. 

Dat blijkt uit het GRISPA-onderzoek (Gebruik Radioactieve stoffen en Ioniserende Straling door PA’s), vertelt Gertjan Stiekema. ‘GRISPA is een inventariserend onderzoek dat we zijn gestart vanwege geluiden uit het werkveld dat physician assistants op verschillende manieren worden ingezet bij het werken met ioniserende straling en radioactieve stoffen. Dat hebben we nu in kaart gebracht.’

‘Een belangrijke conclusie van GRISPA is dat er discrepantie is tussen de huidige praktijk en de geldende wet- en regelgeving’, zegt Stiekema. ‘De praktijk laat zien dat een kleine groep gespecialiseerde PA’s bij een aantal hoogfrequente voorbehouden handelingen de rol van medisch deskundige inneemt en binnen deze rol zelfstandig de indicatie voor de uitvoering van een voorbehouden handeling stelt. De eindconclusie van het GRISPA-onderzoek is dan ook dat de huidige praktijk niet strookt met de wettelijke kaders.’

Het onderzoek is geïnitieerd door de Nederlandse Associatie Physician Assistants (NAPA) en uitgevoerd door het Evaluatieteam Taakherschikking van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (MUMC+) onder leiding van prof. dr. Bert Vrijhoef. 

Gertjan Stiekema is voorzitter van de NAPA-vakgroep Radiotherapie en had zitting in de stuurgroep van het GRISPA-onderzoek. 

Lees verder op Oncologie.NU

Word lid van NAPA

NAPA is dé beroepsvereniging van en voor alle (aankomende) physician assistants in Nederland.

  • Vertegenwoordiging van de PA

  • Delen van kennis en ervaring met vakgenoten

  • Korting op het Jaarcongres PA Invest

  • .. En nog meer