Succesvol werkbezoek door Caroline van der Plas

Afbeelding voor Succesvol werkbezoek door Caroline van der Plas
Politica Caroline van der Plas bracht een bezoek aan een huisartsencoöperatie in Deventer waar zij kennismaakte met physician assistants.

Op 22 maart bracht Caroline van der Plas, oprichter van de BoerBurgerBeweging, een waardevol werkbezoek aan de Huisartsen Coöperatie Deventer en omstreken (HCDO), georganiseerd door de Nederlandse Associatie Physician Assistants (NAPA). In deze huisartsenpraktijk werken meerdere physician assistants. Zij spelen een belangrijke rol bij het bieden van passende zorg door taakherschikking, waardoor de druk op huisartsen verlicht wordt. De aanwezigheid van PA’s is essentieel om de toegankelijkheid van zorg te behouden, vooral in het licht van een dreigend zorginfarct.

In een ontspannen rondetafelgesprek met Caroline van der Plas heeft Rianne Rijsdijk, bestuurslid van NAPA, de meerwaarde van taakherschikking uiteengezet en van de inzet van de PA. Ook legde zij uit wat er nodig is om hier als samenleving nog meer profijt van te hebben in tijden van arbeidsmarktkrapte. 

Afke Bolt-Stiksma, Manager Spoedpost Huisartsenzorg HCDO, zoomde in op de inzet van de PA op de huisartsenpost en de positieve ervaringen in de regio. PA Stefan Constantinides deelde zijn persoonlijke ervaringen als PA werkzaam in de huisartsenzorg.

Een van de belangrijke speerpunten van beroepsvereniging NAPA kwam in de gesprek ook aan bod: er is grote behoefte aan snellere uitbreiding van het aantal opleidingsplaatsen. Circa 600 werkgevers hebben een aanvraag ingediend voor een opleidingsplaats en kunnen dit jaar niet starten omdat het maximaal van 250 gesubsidieerde opleidingsplaatsen is bereikt. De MPA opleidingen geven aan meer PA’s te kunnen opleiden, maar daarvoor is extra subsidie via de ministeries van VWS en OCW nodig.

Veel dank aan Caroline van der Plas voor haar bezoek en luisterend oor!

Word lid van NAPA

NAPA is dé beroepsvereniging van en voor alle (aankomende) physician assistants in Nederland.

  • Vertegenwoordiging van de PA

  • Delen van kennis en ervaring met vakgenoten

  • Korting op het Jaarcongres PA Invest

  • .. En nog meer