Terugblik INVEST 2017

Afbeelding voor Terugblik INVEST 2017

Dit jaarlijks terugkerend symposium voor PA’s vond dit jaar plaats in Cinemec Ede. We zoomden in op onderwerpen zoals wijziging wet BIG, professioneel leiderschap, profilering, tuchtrecht, diverse medische- en psychische kwalen en er was voldoende mogelijkheid voor samenkomsten van vakgroepen en om te netwerken.
Vincent Straten (voorzitter NAPA) opende samen met Lisette Draaier INVEST na een spetterend muzikaal optreden van het Brassband Agogo. Zo zat de sfeer er gelijk goed in. Psychiater van Meegen gaf aan de hand van filmfragmenten een inkijk in de persoonlijkheidsstoornissen. Hij legde de nadruk op het durven vertrouwen op je onderbuikgevoel bij patiënten waar een vermoeden bestaat dat er psychisch iets niet in orde is. Daarna kon men verschillende wetenschapssessies volgen.

Wetenschapssessies

Een van de speerpunten INVEST 2017 was het wetenschappelijk programma een boost te geven. Daartoe zijn we actiever dan voorgaande jaren te werk gegaan met het stimuleren van leden een abstract/poster in te sturen. Dat resulteerde in 17 abstracts. Met de 5 abstracts van de genomineerden voor de wetenschapsaward waren dat in totaal 22 abstracts die zijn ingezonden.
Tijdens Invest konden de deelnemers intekenen op een parallelle wetenschapsessie. Tijdens deze sessies presenteerden collega PA’s hun onderzoek. De parallelle sessies zijn wisselend bezocht, maar krijgen volgend jaar zeker weer een plek in het Invest programma. Uiteraard zijn er altijd verbeterpunten, zo zullen we volgend jaar een beter plekje zoeken voor de posterpresentaties zodat de posters ook de aandacht krijgen die ze verdienen.

Daarnaast streden een vijftal pas afgestudeerde collega’s om de NAPA Wetenschapsaward.

Sandra Warmerdam wint de NAPA wetenschapsaward 2017

Tijdens INVEST is bekend gemaakt wie de winnaar is geworden van de NAPA Wetenschapsaward 2017. Dat is Sandra Warmerdam van de Hogeschool Inholland Amsterdam. Zij kreeg de award en een geldbedrag van €250,00 uit handen van Prof Roderick Hooker uit Verenigde Staten. Prof. Hooker was lovend over het onderzoek dat in Nederland wordt uitgevoerd naar het werk van PA’s.
Elke hogeschool wordt elk jaar verzocht het beste afstudeeronderzoek van het laatste cohort te nomineren voor de NAPA Wetenschapsaward.
De onderzoeken worden door een onafhankelijke jury beoordeeld.

Dit jaar waren door de opleidingen genomineerd.

Van de Hogeschool Utrecht – Kristel Brone
Van de Hanzehogeschool Groningen – Lutske Nijholt
Van de Hogeschool Arnhem Nijmegen Raisa Kerssies
Van de Hogeschool Rotterdam – Nelle Kleppe
Van Inholland Amsterdam – Sandra Warmerdam

Winnares van de NAPA Wetenschapsaward 2017 is Sandra Warmerdam van de Hogeschool Inholland Amsterdam. De titel van Sandra haar onderzoek luidt:

Functionele prognosestelling bij patiënten met een amputatie van de onderste extremiteit: consensus over de inhoud en ervaringen van patiënten.

GIJS SCHONEKAMP UITGEROEPEN TOT PA VAN ’T JAAR!

NAPA heeft voor het eerst een PA van het jaar verkiezing gehouden. Tijdens de algemene ledenbijeenkomst is de winnaar bekend gemaakt. In totaal zijn 587 stemmen uitgebracht. Gijs Schonekamp, werkzaam als PA cardio thoracale chirurgie in het Medisch Spectrum Twente kreeg bijna de helft van de stemmen.
Het bestuur wilde met deze verkiezing de PA’s op de werkvloer in het zonnetje zetten. Daarom zijn de leden opgeroepen om collega’s die een voorbeeldrol vervult voor te dragen. Dat leidde tot drie nominaties.

Op de vraag wat Gijs binnen zijn vak inspireert, antwoordt hij:

‘Het vak van Physician Assistant heeft mij in de gelegenheid gesteld om boven het werk als intensive care verpleegkundige uit te groeien. Door de vergroting van mijn kennis en daarmee mijn inzicht kan ik de patiënt beter begrijpen en begeleiden wat het werk zoveel interessanter maakt. Nu ik met mijn gezin een moeilijke tijd doormaak en veel voorbeelden heb gezien van goede zorg en van mogelijke verbeteringen ben ik nog meer gemotiveerd om de beste zorg te verlenen. Als Physician Assistant voel ik mij een belangrijke schakel tussen het medische domein, het verpleegkundige team en de patiënt met diens familie, een prachtbaan!’
Naast Gijs waren ook Maartje Drost (PA vaatchirurgie in het Westfriesgasthuis) en Marco van der Biezen (PA orthopedie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis) genomineerd.

Interview Jochem Uytdehaage Skate4air

Invest steunde dit jaar het goede doel Skate4air. De deelnemers werden verrast door de komst van oud olympiër Jochem Uytdehaage. Hij is ambassadeur van Skate4air. Hij sprak de zaal toe over zijn motivatie om zich als ambassadeur voor een goed doel in te zetten. Jochem gaf de PA’s het advies mee om goed voor zichzelf te zorgen, om uiteindelijk goed voor de ander te kunnen zijn.

In totaal is meer dan 1000 euro aan sponsoring opgebracht.

 

 

Portretfoto’s

Op donderdag konden deelnemers portretfoto’s laten maken door Dennis Vloedmans. Er zijn bijna 100 foto’s gemaakt.
Keynote spreker Andre Rouvoet

Op vrijdagmiddag sloot Andre Rouvoet Invest af met de visie van zorgverzekeraars op taakherschikking. Hij noemt taakherschikking ‘een goede ontwikkeling. Iimplementatie van PA’s kan de kwaliteit van de zorg voor onze verzekerden ten goede komen. De patiënt krijgt dan de zorg van iemand die daar goed voor toegerust is en tegelijkertijd worden specialisten ontlast’.

 

 

 

Presentaties en foto’s INVEST

Bekijk de presentaties en foto’s van INVEST 2017 via www.pa-invest.nl
Om in te loggen gebruikt u als wachtwoord: NAPA2017

Invest 2018

Volgend jaar vindt het Invest plaats op 8 en 9 november in de Fabrique in Utrecht.

Word lid van NAPA

NAPA is dé beroepsvereniging van en voor alle (aankomende) physician assistants in Nederland.

  • Vertegenwoordiging van de PA

  • Delen van kennis en ervaring met vakgenoten

  • Korting op het Jaarcongres PA Invest

  • .. En nog meer