Vraag van de maand: hoe profileer ik mij als PA op de werkvloer? Drie gouden tips

Afbeelding voor Vraag van de maand: hoe profileer ik mij als PA op de werkvloer? Drie gouden tips

Dit is een nieuwe rubriek in de Nieuwsbrief. Elke maand lichten we een vraag die bij de NAPA binnenkomt uit.

“Op onze afdeling wil men starten met de functie van Physician Assistant, er komen twee opleidingsplekken. Ik heb belangstelling voor deze functie en heb dan ook gesolliciteerd. Waar men zich vooral zorgen over maakt bij de implementatie zijn weerstanden vanuit het team. Mijn vraag is of jullie hier ervaring mee hebben en hoe je deze problemen eventueel kan tackelen. Ik hoop dat er misschien wat tips en tricks zijn.”

Hierbij enkele tips om je als PA (beter) te profileren:

1. Benader de situatie positief. Het gaat niet om de tegenstellingen maar om de samenwerking. Door je als verbinder op te stellen, zal de weerstand voor het onbekende minder worden.
2. Bespreek de meerwaarde van de PA in samenwerking met de verantwoordelijke van de afdeling met het team. Ga daarover met elkaar in gesprek.
3. Per 1 januari 2018 wordt PA als artikel 3 in de Wet BIG opgenomen. Wettelijke verankering van de bevoegdheden PA is dan definitief. De PA is dan bevoegd om zelfstandig in samenwerking met een geneeskundig specialist medische handelingen uit te voeren. Zorg dat de afspraken met de geneeskundig specialisten schriftelijk zijn vastgelegd. Daar zijn standaardformulieren voor ontwikkeld.

Zie voor meer informatie :

* – hier voor de folder ‘Werk met een PA’
* – hier voor een formulier over werkafspraken rond taakherschikking

Word lid van NAPA

NAPA is dé beroepsvereniging van en voor alle (aankomende) physician assistants in Nederland.

  • Vertegenwoordiging van de PA

  • Delen van kennis en ervaring met vakgenoten

  • Korting op het Jaarcongres PA Invest

  • .. En nog meer