VWS ziet rol PA binnen ‘Afspraken wachttijden ggz’

Afbeelding voor VWS ziet rol PA binnen ‘Afspraken wachttijden ggz’

Demissionair minister Schippers verwacht dat de partijen die de ‘Afspraken wachttijden in de ggz’ hebben gemaakt de mogelijkheden van taakherschikking zullen benutten om meer capaciteit te creëren. Dat schrijft ze in een reactie op de brief van de NAPA. De NAPA heeft voor de zomer aan de minister gevraagd om het tijd schrijven binnen ggz-DBC’s op korte termijn voor de physician assistants (PA) mogelijk te maken, zodat de PA’s ingezet kunnen worden om o.a. de wachtlijsten in de ggz terug te dringen. Omdat PA’s een relatief nieuw beroep zijn, komen ze niet voor in de ggz-beroepentabel en lopen de PA’s binnen de ggz tegen problemen aan. Ze kunnen lastig werk vinden binnen de ggz of worden zelfs hierom ontslagen. Hier zijn eerder ook Kamervragen over gesteld.

In een reactie op de brief van NAPA schrijft het ministerie van VWS dat het feit dat PA’s op dit moment geen ggz-DBC mogen schrijven en geen tijd kunnen schrijven, niet betekent dat de inzet van de PA helemaal niet vergoed wordt.

De PA is nu al opgenomen in een (gemiddelde) opslag voor indirecte beroepen op het uurtarief van de tijdschrijvende beroepen. Daarnaast geldt dat de inzet van de PA’s meegenomen kan worden in de toekenning van hogere tarieven (eventueel max-max) door de zorgverzekeraar.

Daarnaast benadrukt demissionair minister dat de zorgaanbieders en zorgverleners beide zorg dragen voor doelmatige en kwalitatief goede zorg, waarbij de PA een belangrijke rol kan spelen.

De NZA heeft in een uitspraak al bekend gemaakt dat in 2018 alle beroepen werkzaam in de ggz tijd kunnen schrijven. De NAPA zal bij dit traject actief in overleg treden met de NZA om de inzet van de PA’s voor de toekomst beter te regelen.

Word lid van NAPA

NAPA is dé beroepsvereniging van en voor alle (aankomende) physician assistants in Nederland.

  • Vertegenwoordiging van de PA

  • Delen van kennis en ervaring met vakgenoten

  • Korting op het Jaarcongres PA Invest

  • .. En nog meer