Philip vertelde over zijn werk als physician assistant (PA) in het kinderziekenhuis. Hij is PA van het Jaar geworden voor zijn bijzondere inzet voor angstvrije, dwangvrije en pijnvrije zorg voor kinderen. Dit doet het team onder andere door ‘therapeutische communicatie’. Door het gebruiken van positieve taal ervaart het kind minder angst, pijn en stress. Dus niet: ‘Heb je pijn?’, maar: ‘Hoe voel je je? Oh, heb je pijn, dat is vervelend, vertel …’.
Jan Peter Rake, kinderarts en medisch directeur van het Amalia, vertelde over de medische kindzorg-paradox: ‘We kunnen steeds meer kinderen met een ernstige, chronische aandoening of ziekte goed behandelen, maar we kunnen ze vaak niet daadwerkelijk genezen. Dit heeft geleid tot een veranderde opdracht in de medische kindzorg: van overleven naar een zo gezond mogelijke volwassene worden.’
Physician assistants spelen een belangrijke en waardevolle rol in deze opdracht. Momenteel werken er 8 PA’s in het Amalia kinderziekenhuis en zijn er 2 in opleiding. Alle PA’s werken op de short stay unit. Ze zijn medebehandelaar van kinderen die door een andere medisch specialist worden behandeld. Alle PA’s een eigen verdiepend profiel, zoals bijvoorbeeld kinderdagbehandeling, kinderurologie of kinderchirurgie.
Het was een waardevol bezoek. Dank aan Judith Tielen voor haar bezoek en aan het Amalia Ziekenhuis voor de ontvangst.
Reacties
Log in en reageer